Bila nam je najbolja kisela voda, sad je guta reka

Mineralna voda Milan Toplica bila je jedna od najboljih i najprodavanijih u bivšoj Jugoslaviji.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 16.02.2017.

16:20

Bila nam je najbolja kisela voda, sad je guta reka
(Foto: Thinkstock.com)

Ni posle dve privatizacije, fabrika nije nastavila proizvodnju, pa ova voda, više puta nagrađivana za kvalitet, godinama otiče u reku.

Nekada na rafovima prodavnica širom bivše Jugoslavije i u domovima miliona potrošača. Sada skoro 15 godina ova mineralna voda, izuzetnog kvaliteta, sa izvora u selu Viča otiče u reku.

“Odatle i pravo u Toplicu, i ništa više.”

“Ovo je šteta živa, ona je, ko zna koliko puta, zlatnu medalju dobijala.”

“Kakve se vode prodaju u Srbiji, a ova koja je ispitana i kažu, odličnog kvaliteta, odlazi u nepovrat.”

Procenjuje se da sa ovog izvora samo u minutu istekne više od hiljadu litara mineralne vode, čiji je kvalitet priznat i u Evropi.

Kada su 2002. mašine u fabrici Milan Toplica ugašene, blizu 170 porodica ostalo je bez sigurnog prihoda.

“Tu su svi radili, i Prokuplje, i Kuršumlija, i Blace, taj naš kraj. Šta bi Vam značilo da fabrika opet radi? Kako da ne, tu bi se zaposlili ljudi, i deca, svi bi radili”, kaže Slobodan Janićijević, bivši radnik ,,Milana Toplice”

“Tu bi se zaposlilo 170 ljudi, i više, puta tri svako domaćinstvo, ovaj bi kraj malo oživeo”, kaže Slobodan Dramićanin, bivši radnik “Milana Toplice” .

Fabrika je prodata dva puta, proizvodnja nikada nije pokrenuta.

Ni novi vlasnik od 2011. nije pokrenuo mašine. U opštini znaju da investitor radi na dobijanju dozvole za eksploataciju podzemnih voda, ne i dokle se stiglo.

“Vlasnik kaže da je zainteresovan da pokrene proizvodnju, ali to ide sporo sa stanovišta opštine. Mi bismo voleli da to bude što pre i otvoreni smo da pružimo svaku pomoć”, kaže Aleksandar Simonović, predsednik opštine Prokuplje

Meštani više ne veruju obećanjima, pa se na izvoru vode, koja je nekada značila sigurnost i opstanak ovog kraja, sve ređe mogu sresti mladi ljudi.

Oni su otišli u potrazi za boljim životom.

Opširnije u video prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: