Srbija

Utorak, 06.12.2016.

14:15

MAT: Dobar budžet, samo da ga tako i usvoje

Budžet za narednu godinu je kreiran umereno i dobro, izjavio je koordinator istrživačkog projekta Makroekonomskih analiza i trendova (MAT) Stojan Stamenković.

Izvor: Tanjug

MAT: Dobar budžet, samo da ga tako i usvoje
Foto: B92, arhiva

"Ostaje da vidimo da li će budžet biti usvojen kako je i kreiran, ali je po nama on kreiran umereno i dobro, bez obzira na sve rasprave koje su sada vode u skupštini", rekao je Stamenković u Privrednoj komori Srbije na predstavljanju novog broja časopisa MAT.

Takođe, planirani porast prihoda je umeren i realan u odnosu na projekciju prihoda za 2016. godinu.

Stamenković je objasnio da se prilikom kreiranja budžeta za 2017. pošlo se izvršenja u 2016. i od očeivanih makroekonomskih kretanja u narednom periodu.

Pošlo se, takođe, i od uticaja procene mera fiskalne konsolidacije i previđenih izmana u poreskoj politici i izmena u raspodeli poreza na zarade između centralnog i lokalnog nivoa.

Planirani rashodi za 2017. iznose 1.091,6 milijardi dinara što je oko 1,6 odsto više nego što je projekcijom Mnistarstva finansija planirano za 2016. godinu. Pri tome poreski prihodi nominalno rastu za 4,1 odsto dok neporeški opadaju za 12,2 odsto.

Najznačajniji porst u apsolutnom smislu očekuje se, prema stručnjacima MAT-a, kod prihoda od PDV-a koji će porasti za 4,1 odsto odnosno za oko 18 milijardi dinara.

U obrazloženju budžeta za narednu godinu navodi se da će relaksacija mera fiskalne konsolidacije u domenu zarada u javnom sektoru i penzija doprineti rastu raspoloživog dohotka stanovništva, pa time i do porasta PDV-a.

Stamenković je kazao da je dobro što je u Predlogu budžeta procenjeno da će privredni rast biti tri odsto, iako će on možda biti i veći.

On je kazao da je njegova lična procena da će privredni rast iznositi oko 3,5 odsto.

Stamenković je govoreći o državnim preduzećima dodao da u svetu veoma brzo raste cena bakra, što znači je aktivnost u tom sektoru u usponu, što je dobro za RTB Bor.

Direktor za naučno istraživački razvoj Ekonomskog instituta Ivan Nikolić je rekao da postoji sumnja da je BDP Srbije potcenjen, a najviše zbog neobuvhata sive ekonomije.

"Nismo ulazili u procenu koliko je to, ali prema procenama Eurostata za našu zemlju je okvirno 14,5 odsto procena neobuhvaćene ekonomije u BDP-u", kazao je Nikolić.

On je kazao da, sa druge strane imamo veoma relativno niske skoro sve poreske stope, kao i da je stopa PDV-a među najnižim ako se poredi sa zemljama EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

12 h

Podeli: