"Vojska se ozbiljno oprema i naoružava"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Vojska i zaposleni u Ministarstvu odbrane dobiti povećanje od pet odsto iako je MMF bio protiv toga.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 28.11.2016.

13:12

Foto: Tanjug

Vučić je na predstavljanju Bele knjige Saveta stranih investitora, povodom stavova predsednika Srbije Tomislava Nikolića o Vojsci Srbije, kazao da ćemo povećanja imati onoliko koliko budemo mogli da budemo sposobni da napravimo veći rast.

“Vojsci i Ministarstvu odbrane dali smo povećanje od pet odsto, a MMF nije dao nikakvo povećanje, a mi smo se izborili. Onoliko koliko budemo sposobni da napravimo veći rast, takva će nam povećanja biti”, rekao je Vučić.

Govoreći o jučerašnjem protestu Vojnog sindikata Srbije, na kojem je ukazano na težak položaj pripadnika vojske i, kako je navedeno, urušavanje sistema odbrane, Vučić je rekao da je sa tog skupa čuo mnogo neistina.

On je negirao da i Albanija izdvaja više za potrebe svoje vojske i naveo da ta zemlja ima vojni budžet od 106 miliona evra dok Srbija za te potrebe izdvaja oko 500 miliona.

“Nemamo ćup da iz njega vadimo pare kad se neko požali da nije dovoljno. Naša Vojska se sve ozbiljnije oprema i naoružava, postaje faktor stabilnosti, ponosan sam na sve pripadnike vojske”, naveo je premijer.

Onima koji smatraju da je to malo poručio je da dođu na vlast pa da podižu. “Pa da za dve godine ukinemo državu, da odemo u bankrotstvo. Ne možemo da se pružamo onoliko koliko nismo dugi”, naveo je.

Na pitanje B92 da li ga je Nikolić obavestio o svojim stavovima pre nego što je izašao u javnost, pogotovo u vreme štednje i time na neki način podriva rad vlade, Vučić je kazao da mi više nemamo tog tipa mere štednje “i sad vojsci vraćamo ono što nikad nismo zaradili”.

Komentarišući nezadovoljstvo zbog prethodnog smanjenja penzija i isplate jednokratne novčane pomoći penzionerima, Vučić je rekao da Srbija i dalje isplaćuje znatan deo penzija iz budžeta.

"Pre dve godine iz budžeta je bilo izdvajano 57 odsto a sada je 39 odsto... Ali još dve petine penzija isplaćujemo iz budžeta. Niko ništa penzionerima nije uzeo jer mi to i nemamo. Molim vas da mi pomognete da to objasnimo", rekao je Vučić i pozvao opozicione lidere koji tvrde da plate i penzije mogu da se povećaju - da to i učine čim pobede na izborima.

"Nema problema ako može više... Nema problema. Povećajte plate i penzije kada dođete na vlast i za dve godine možemo da ukinemo zemlju", rekao je Vučić.

On je dodao da je u vreme vlasti Borisa Tadića Srbija imala pad proizvodnje od 3,2 odsto, a da sada raste bruto domaći proizvod i da zbog toga ne želi da komentariše njegove izjave jer Tadić, kako je rekao, očigledno ne zna ništa o tome.

"Srbija se promenila. Ne možete građanima više da pričate gluposti. Sada se to određuje ekonomskim uspesima a ne time što će neko da kaže da će nekom da poveća platu. To je propast ekonomije", rekao je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: