Višedecenijski san Beograđana trpi nove izmene

Višedecenijski san, kako mnogi doživljavaju planove o izgradnji metroa u Beogradu, neće prvi put pretrpeti izmene.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 23.11.2016.

11:07

Višedecenijski san Beograđana trpi nove izmene
Foto: Thinkstock

Dosadašnji planovi kovani duže od pola veka skrenuli su sa predviđenog koloseka. I umesto da prva linija povezuje Tvorničku ulicu u Zemunu, preko Bulevara kralja Aleksandra sa Ustaničkom, rešeno je da se šine okrenu ka Banovom brdu, pišu Večernje novosti.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali najavio je pre dve godine da će izgradnja prve linije metroa početi 2017. Već krajem septembra ove godine prilikom posete podzemnoj železnici u glavnom gradu Bugarske Sofiji izjavio je:

“Postoje realne šanse da izgradnja prve linije metroa u Beogradu počne krajem 2018. godine”, rekao je Mali. On je rekao i da glavni grad nikada nije bio bliže izgradnji metro, a prošle nedelje je predstavljen projekat i trase.

“Počinje izgradnja beogradskog metroa”, rečenica je koja se ponavlja decenijama. A Beograđani se nadaju da ovo nije jedan od onih snova koji nikad ne postanu java.

Prema rečima Zorana Ilića iz "Ežisa", koncept na kojem je ova francuska kompanija radila prethodnih godina predviđao je liniju metroa ka Banovom brdu, ali kao drugu liniju i drugačijom trasom.

“Do sada je, prema planovima, prva linija povezivala stari i novi deo Beograda, odnosno Ustaničku i Zemun. Dok je pravac prema Čukarici bio druga linija. Po najnovijim izmenama, osim pravca izgradnje, menja se i sama trasa. Za sada ne mogu ništa više da kažem”, objašnjava Ilić.

S obzirom na najavljene promene, neizvesno je da li će ova kompanija i dalje biti angažovana na ovom projektu. Ipak, Francuzi se nadaju da će i dalje biti prisutni kada je reč o beogradskom metrou.

Prethodni koncept izgradnje, stručnjaci "Ežisa" definisali su na osnovu podataka iz 2008. godine, međutim da bi pristupili izradi projektne dokumentacije bili su im potrebni sveži podaci. Zato je urađena analiza saobraćaja, brojani putnici i snimana saobraćajna mreža. Na osnovu dobijenih podataka tek sledi izrada projekta, a predstoje i razgovori o finansijskom paketu na nivou dveju država.

Kako su ranije rekli u "Ežisu", kada svi preduslovi budu ispunjeni, projektantima će biti potrebno od godinu do godinu i po za izradu dokumentacije. Tada je predočeno i da su moguće izvesne promene projekta metroa, s obzirom na to da će izgradnjom projekta "Beograd na vodi" doći do značajnih promena u saobraćajnim tokovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: