"Srpski privrednici već osećaju napredak"

Profesorka FEFA Ana Trbović ocenila je da je skok naše zemlje na "Duing biznis" listi značajan i za investitore i za privrednike u Srbiji.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 26.10.2016.

10:35

Foto: Tanjug

"Ovaj izveštaj govori o tome koliko je jednostavno poslovati u određenoj zemlji kad se osniva preduzeće, zanimljiv je za one koji investiraju u tu zemlju", rekla je Trbović za RTS.

Istakla je da napredak privrednici u Srbiji već osećaju, jer je izveštaj konkretan.

"U izveštaju se navodi koliko dana i novca treba da se prođe kroz procedure. Ovo je priznanje reformama i ministarstvima koja su zadužena za ove oblasti. Agencija za privredne registre svake godine ima novi niz poslova koji obavlja", dodaje Trbovićeva.

Ističe da je Srbija postigla dobar rezultat, imajući u vidu da je Svetska banka pohvalila osam od 10 oblasti.

Dodaje da je Srbija sada među zemljama koje investitori svrstavaju za razmatranje u mnogo većoj meri.

"Drugi izveštaj o konkurentnosti je mnogo bitniji za njih. Način zaštite konkurencije, tu ima mnogo više prostora za reforme, poslovna klima je osnov, pa se na to nadograđuju činioci konkurentnosti jedne zemlje. Za pohvalu je, iako smo imali savet za razvoj konkurentnosti i Naleda, koji ima ulogu u napretku Srbije, podrška međunarodnih programa u USAID, ovo je prvi put da je postojala politička volja da se to uradi", rekla je Trbovićeva.

Napredak još može da se napravi u oblasti započinjanja poslova.

"Započinjanja poslovanja je malo, odlično smo sproveli reforme i ta agencija je za svaku pohvalu. Kod upisanih nekretnina postoji mnogo prostora i za digitalizaciju", navela je kao primer Trbović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: