Simpo opet kreće, 90 odsto išlo Šveđanima

Već dva meseca traži se način za ponovno pokretanje proizvodnje u Fabrici nameštaja u opštini Zubin Potok na severu Kosova.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 27.09.2016.

08:25

Simpo opet kreće, 90 odsto išlo Šveđanima
Foto: Thinkstock

Rukovodstvo "Simpa" u Vranju, Kancelarija za KiM i lokalna samouprava u Zubinom Potoku traže načine da ponovo pokrenu proizvodnju u Fabrici lameliranog nameštaja, iako je bila među najuspešnijim na celom Kosovu i Metohiji, dve godine ne radi.

Generalni direktor "Simpa" Slađan Disić nedavno je izjavio da je ova kompanija spremna da, čim se za to stvore zakonski uslovi, pruži maksimalnu pomoć svom nekadašnjem pogonu u Zubinom Potoku, koji je pre zatvaranja, 80-90 odsto svoje proizvodnje plasirao na tržišta Švedske i Norveške.

U Vranju su spremni da bivšem pogonu u Zubinom Potoku isporuče potrebni repromaterijal i da potom preuzmu i plasiraju sve što ova fabrika proizvede. U početku bi uposlili 55-60 odsto raspoloživih kapaciteta i većinu od 75 bivših radnika.

Pogon "Simpa" u Zubinom Potoku godinama je bio primer dobrog rada i uspešne fabrike, međutim, kada su počeli problemi na administrativnim prelazima i razne opstrukcije iz Prištine, u "Simpu" su odlučili da fabriku poklone crkvi, odnosno Eparhiji raško-prizrenskoj.

Svi pokušaji lokalne samouprave u Zubinom Potoku i Eparhije da fabriku preregistruju i ponovo je pokrenu do sada su ostajali bez rezultata, jer su u Prištini uvek nalazili načina da pravnim začkoljicama, tvrdeći da je i pogon "Simpa" imovina države Kosovo, spreče njegovo ponovno oživljavanje.

Svoje pogone u Zubinom Potoku svojevremeno su izgradili korporacija "Lola" iz Beograda, "Javor" iz Ivanjice, VIK iz Vršca, "Gradac" iz Valjeva, "Nada Tomić" iz Niša i druge srpske fabrike. Cilj je bio da mladi ljudi ostanu u ovom kraju i da se Srbi ne sele.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

5 h

Podeli: