Zaposleni planduju, a honorarci rade

Zbog nepravilnosti u korišćenju budžetskih sredstava, budžetska inspekcija Zrenjanina podnela je Prekršajnom sudu prijave protiv 6 direktora i odgovornih lica.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 20.07.2016.

11:05

Zaposleni planduju, a honorarci rade
Foto: Thinkstock

Prijave su podnete protiv direktora Narodnog muzeja, Savremene galerije, OŠ "Žarko Zrenjanin", Srednje tehničke i Srednje ekonomske škole "Jovan Trajković", te sekretara MZ Klek.

Inspekcija je kod ovih budžetskih korisnika utvrdila 55 nepravilnosti. A, osim prekršajnih prijava, protiv odgovornih predložne su i 42 mere za otklanjanje propusta u finansijskom poslovanju, pišu Večernje novosti.

Prema tvrdnjama inspektora, zajedničko za sve kontrolisane je da nisu vodili mnogo računa o obaveznom sprovođenju javnih nabavki, mobilnim telefonima se uglavnom služili po ličnom nahođenju, a zloupotrebljavali su i službena putovanja...

U Muzeju, tako, isplaćuju putne troškove za dolazak na posao, a ne vode evidenciju prisutnosti na poslu. Za službeno putovanje u Beč, radnik nije imao nalog, niti je podneo izveštaj s putovanja. Jubilarne nagrade dodeljene su bez odluke direktora.

Iz (ne)objašnjivih razloga tolerisalo se kašnjenje u plaćanju kirije za izdavanje muzejskih lokala i u više navrata zaključivan je ugovor o reprogramu duga. Kod pet dobavljača Muzej je štampao kataloge, a "zaboravio" da sprovede javnu nabavku...

Isto se zamera i Savremenoj galeriji, čiji "greh" inspekcija vidi i u angažovanju spoljnih saradnika na poslovima pripremanja izložbi. A, to je posao koji po sistematizaciji treba da obavljaju zaposleni u Galeriji - ističe inspekcija.

Takođe, Srednja tehnička i Ekonomska škola "Jovan Trajković", ugovorom o delu, spoljnim saradnicima ili čak zaposlenima u školi, plaćali su izradu rasporeda časova, redovna delatnost škole...

U "Trajkoviću" plaćaju zaposlenima mobilne telefone bez pravnog osnova, a u Tehničkoj su angažovali advokata (uz mesečni honorar od 30.000 dinara), bez pribavljanja više ponuda za zastupanje škole.

U OŠ "Žarko Zrenjanin" inspektori su otkrili putne naloge za korišćenje sopstvenog vozila, gde je u istom danu izdat nalog, obavljeno putovanje, sačinjen obračun i isplaćena naknada, što je praktično nemoguće - utvrdila je inspekcija.

Direktor OŠ "Aleksandar Sabovljev" u Ečki sebi je izdavao naloge za korišćenje privatnog automobila u službene svrhe, mada to može da mu odobri samo predsednik ŠO...

Ni u MZ Klek nisu baš bili revnosni kada je u pitanju trošenje budžetskih sredstava. Kako se ističe u izveštaju kojeg potpisuje Veselin Milovanov, šef službe za budžetsku inspekciju, deo sredstava koje je grad preneo MZ potrošen je nenamenski - za isplatu plata i dodataka sekretaru i dvojici komunalnih radnika.

Ovde su i novac za reprezentaciju potrošili na hranu... Klečanska MZ bez javne nabavke obavljala je i kupovinu goriva i građevinskog materijala, a nije vođena valjana dokumentacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: