Vulin: Smanjuju se dotacije iz budžeta za penzije

Ukoliko budu nastavjeni dobri trendovi iz prva četiri meseca, do kraja godine dotacije iz bužeta na ime isplate penzija mogle da se smanje na 35 procenata.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 31.05.2016.

14:22

Vulin: Smanjuju se dotacije iz budžeta za penzije
(Foto: Thinkstock.com)

To je izjavio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

"Mi smo ove godine predvideli da ćemo imati učešće u budžetu za dotacije za penzije oko 37,19 odsto, a ukoliko se nastavi ovaj trend iz prva četiri meseca mi ćemo godinu završiti sa blizu učešćem od 35 odsto, što je manje nego ikada", rekao je Vulin novinarima.

Te dotacije su, podsetio je, 2008. bile oko 40 odsto, a 2012. čak 41 odsto. Kako je dodao, oživljavanjem privrede, većim doprinosima, manjim radom na crno može se doprineti smanjivanju dotacija iz budžeta za penzije.

"Možemo onda da kažemo da je naš sistem održiv ukoliko ekonomija bude radila na ovaj način i ako budemo povećali broj zaposlenih i ostvarili veću naplatu doprinosa", rekao je on.

Vulin je dodao da je važno što se pojavljuju pozitivni trendovi kada je u pitanju oblast penzijskog osiguranja.

Ministar Vulin rekao je i da svake godine u naš sistem penzionog osiguranja "uđe" blizu 100.000 ljudi, a iz njega izađe oko 80.000.

Kako kaže, postoje nepovoljni trendovi u pogledu toga što je naš penzioni sistem takav da je odnos između zaposlenog i penzionera skoro jedan na jedan.

"To su izrazito nepovoljni trendovi, ali na to ne možemo brzo da utičemo jer je naša nacija posle Japana nastarija i prosečna starost stanovništva u Srbiji je oko 43 godine i tih nepovoljnih trendova nećemo moći da se rešimo brzo", rekao je Vulin.

U Srbiji je oko 1, 7 miliona penzionera i približno toliko je i zaposlenih, i taj ujednačen odnos, kako je istakao Vulin, stvara određene poteškoće i postavlja pitanje u kojoj meri je održiv naš penzioni sistem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: