Evropi nema spasa bez SAD, pretnja i Rusima

Trenutna kriza u Evropi najgora je od kraja Drugog svetskog rata i zato SAD moraju da budu spremne da ponude pomoć.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 13.12.2015.

13:30

Default images
Foto: Thinkstock.com

Bez dodatne pomoći i resursa Amerike prijateljskom kontinentu, uspeh Evrope je malo verovatan, rečeno je u Vašingtonu na skupu "Amerika pred izazovima: Spoljni poslovi u 2016. i u budućnosti".

Intenziviranje borbe protiv Islamske države je značajno za SAD, te je potrebno doneti niz mera kako bi se povećala efikasnost bez ponovnog slanja američkih trupa u region, rečeno je na toj panel diskusiji koju su organizovali Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) na čijem je čelu Vuk Jeremić i Centar za američki progres (CAP).

Bivši visoki zvaničnik Pentagona i potpredsednik CAP-a za nacionalnu bezbednost i međunarodnu politiku Vikram Sing nazvao je ovaj događaj "samitom tink-tenkova", uzimajući u obzir renome učesnika i organizacija koje predstavljaju, navedeno je u saopštenju CIRSD-a.

U diskusiji su učestvovali bivši lider većine u Senatu SAD, a sadašnji predsednik CAP-a Tom Dešl, predsednik Čikaškog saveta za globalna pitanja i bivši američki ambasador pri NATO-u Ivo Dalder, predsednik Centra za novu američku bezbednost i bivši spoljnopolitički savetnik Džona Mekejna Ričard Fontejn, izvršni potpredsednik Instituta Brukings i bivši specijalni izaslanik SAD-a za Bliski istok Martin Indik, kao direktorka CAP-a i bivši visoki zvaničnik Klintonove i Obamine administracije Nira Tanden.

Senator Dašl je, kako je navedeno, govorio o imperativu nastavka američkog liderstva u ovom dobu, a ono se mora utvrditi otpornošću, inovacijama, spremnoscu na saradnju i angažovanjem.

Fontejn je ukazao na značaj koji za Ameriku nosi intenziviranje borbe protiv IS i istakao da skorašnji teroristički napadi u Parizu mogu poslužiti kao katalizator fokusa međunarodne zajednice na skorije pronalaženje rešenja za situaciju u Siriji.

Dalder je poručio da je trenutna kriza u Evropi najgora od kraja Drugog svetskog rata, kao i da Amerika mora biti spremna da ponudi dodatne resurse Evropi kako bi se izborila sa svim problemima.

"Bez Amerike, uspeh Evrope je malo verovatan" zaključio je Dalder. Objašnjavajući ulogu Rusije na Bliskom istoku, Dalder je govorio o ruskoj želji da se zadrži svoj uticaj u regionu.

"Za sada je podrška Asadu sredstvo do tog cilja", rekao je on, dodajući da je istovremeno, uspon ID direktna pretnju ruskim bezbednosnim interesima, kao i da je uspostavljanje pravog balansa između ovih ciljeva ključno pitanje kojim se Moskva mora pozabaviti, a Vašington "naučiti da prihvati kao realnost".

Martin Indik je prevashodno govorio o Iranu, rekavši da je nuklearni sporazum uklonio regionalnu trku u naoružanju kao mogućnost ovoj generaciji lidera. Upravo zbog toga je lakše fokusirati se na ostale problema na Bliskom istoku, rekao je on, poput Islamske države.

Nira Tanden govorila je o značaju zbivanja na Bliskom istoku za unutrašnju politiku u Americi, posebno naglasivši kontekst predsedničke kampanje koja je u toku.

"Terorizam utiče na politički dijalog na više načina. Amerika nema drugi izbor nego da predvodi svojim sopstvenim primerom", rekla je.

"U protivnom, drugi će činiti izbore za nas koji će svakako biti gori", naglasila je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: