"Mladi, ako hoćete posao, budite bučni"

Mladi bi morali da budu više bučni, ali i da, uključivanjem u praksu ili rad u kompanijama, steknu veštine koje će ih u perspektivi dovesti i do stalnog posla,

Srbija

Izvor: B92

Subota, 28.11.2015.

09:04

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

To je izjavila Karmen Majetić Pavić, vlasnica Tagorasa i koordinator Samita mladih lidera u Sloveniji i Hrvatskoj.

Majetić Pavić je, u izjavi Tanjugu, istakla da će za 10 godina na tržištu rada biti oko dva miliona mladih, a da će posla biti za njih oko 300.000.

"Zato je moj savet da mladi budu što je moguće više bučni, a moja je misija da osvestim i nas seniore da je trenutak da vodimo brigu o omladini. Prvo je naša odgovornost da im damo šansu", poručila je ona na marginama beogradskog Samita 100 mladih lidera Jugoistočne Evrope.

Prema njenim rečima, bilo bi dobro da uče i stiču iskustva, pa i volontiranjem, kako bi sebe što pre pripremili za tržište rada.

"Postoji neusklađenost između obrazovog sistema i privrede što moramo da premostimo. Tu je i uloga mladih da sami traže praksu u kompanijama, bar u početku, kako bi što pre naučili posao i lakše ga na kraju i dobili", rekla je ona.

Majetić Pavić podseća da su i kompanije sada u teškoj situaciji, naročito u regionu, jer, kako je ocenila, kriza neće brzo proći.

"Mi smo pokrenuli regionalnu inicijativu, kako bi kompanije aktivirali da im bar osiguraju radnu praksu, povremeni rad, rad od kuće", navodi ona i dodaje da, iako su u teškoj situaciji, kompanije su spremne da izađu u susret mladima, samo im treba dati i neki okvir koji je fleksibilniji. Takav okvir, navodi, donekle je u Srbiji dao Zakon o radu.

Upitana da li je regionalna inicijativa koju je pokrenula u 2014. za veću zaposlenost mladih dala rezultate, kaže da jeste, i da ta povelja sada ima 30 uspešnih kompanija potpisnica.

"Krenuli smo 2014. sa 20 kompanija, većinom iz Srbije i Hrvatske, ali ih sada imamo oko 30, i to i iz Slovenije, BiH i Makedonije", objasnila je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: