"Organska proizvodnja donela bi radna mesta"

Organska proizvodnja je ogromna, ali minimalno korišćena mogućnost, kaže ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.10.2015.

15:25

Default images
Foto: Beta

Organska proizvodnja doprinosi očuvanju prirodnih vrednosti zaštićenih područja i obezbeđuje prihode za lokalno stanovništvo, istakla je ministarka koja očekuje da će se izmene i dopune Zakona o zaštiti prirode već sledećeg meseca naći u skupštinskoj proceduri.

"Organska proizvodnja je i za nas ogromna, ali minimalno korišćena mogućnost da se uz očuvanje prirodnih vrednosti poveća proizvodnja, obezbedi značajan prihod poljoprivrednih gazdinstava, nova radna mesta", kazala je ministarka Tanjugu. To je šansa da se plasiraju novi brendirani srpski poljoprivredni proizvodi, očuva tradicija srpske poljoprivrede i na siguran način trasira razvoj srpskog seoskog i ekoturizma, kazala je Bogosavljević Bošković u Uvcu gde je učestvovala na sedmom seminaru za upravljače zaštićenih područja "Organska proizvodnja u zaštićenim područjima".

Ona je istakla da je organska proizvodnja u zaštićenim područjima izuzetno važna i aktuelna tema u skladu sa svetskim trendovima,ali i sa naporima Vlade Srbije i Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine da se za svaki sektor i područje pronađe i podrži ekološko ekonomsko i društveno održivo rešenje.

"Zaštićenim područjima štitimo prirodu, biodiverzitet, ekološki očuvane predele, populaciju divlje flore i faune, kulturno-istorijsko nasleđe, tradicionalan način života", navela je Bogosavljević Bošković.

Ona je napomenula da je seminar organizovan sa ciljem predstavljanja mogućih načina i modela za postizanje cijeva - zaštite prirode i održivog razvoja uz učešće i doprinos lokalnog stanovništva.

"Organska proizvodnja voća, povrća, ratarskih kultura, kao i uzgoj domaćih autohtonih životinja na ekološki način doprinose očuvanju prirodnih vrednosti zaštićenih područja, ne narušavaju ekološki sklad, a u isto vreme za lokalno stanovništvo organska prozivodnja je mogućnost obezbeđivanja prihoda za život i njegov bolji kvalitet", rekla je Bogosavljević Bošković.

Ministarka je dodala da su zaštita prirode, održiv razvoj i unapređenje života lokalnog stanovništva jasno definisani i nedavno usvojenim Zakonom o nacionalnim parkovima, dodajući da je u pripremi i predlog izmena i dopuna Zakona o zaštiti prirode.

"Očekujem da će ovaj predlog vrlo brzo biti u skupštinskoj proceduri, nadam se već sledećeg meseca", kazala je Bogosavljević Bošković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: