Vučić: Išao sam kod šeika po drugu milijardu

Premijer Aleksandar Vučić kaže da je išao kod šeika Muhameda bin Zajeda al Najhana u UAE da ga moli za zajam. Što se tiče srpskih finansija sve je "kao apoteka"

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 10.09.2015.

21:18

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

"U avgustu smo platili 17 milijardi kamata. Plaćamo kriminalne kamate i to ćemo dugo da vraćamo. Zato sam u teškom trenututku za šeika, išao u UAE, išao sam da molim za pomoć ukoliko nam MMF da otplatni rok za 57 miliona evra", kaže Vučić.

Premijer navodi da nije vodio kamere u UAE upravo zbog štednje.

"Nisam tamo otišao da se zabavljam. Čovek je izgubio vojnike. Išao sam u Emirate, jer ukoliko dobijemo još jednu milijardu na 10 godina, po kamati od dva odsto godišnje, to nam je oko 57 miliona evra uštede. To nam je kao poklon", rekao je Vučić.

Podsetimo, premijer je nedavno boravio u jednodnevnoj poseti u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, kako je tada rečeno iz kabineta premijera, razgovaralo se ulaganjima u Srbiju.

Premijer je večeras gostujući na RTS, rekao da je u UAE, osim traženja finansijske pomoći, razgovarao i sa predstavnicima Mubadale, ali i o projektu Beograd na vodi koji "treba da razvije našu ekonomiju.

Takođe, Vučić je ponovio da je kompanija Al Dahra odustala od ulaganja u Srbiju, jer "neće da dolaze u negativnu atmosferu".

Finansije - čiste kao apoteka

Vučić je rekao da je Srbija jedina zemlja u Jugoistočnoj Evropi koja je bolnim merama krenula napred i da nije prihvatila politiku lakih rešenja, što cene partneri kao što je Nemačka. Premijer je objasnio da je u godini posle katastrofalnih poplava fiskalni deficit spušten na 1,12 odsto, što je, kaže - gotovo neverovatno.

"Ono što radi Vlada Srbije u finansijskom smislu izgleda kao apoteka - čisto kao suza, bez grešaka i minusa, iako plaćamo ogromne kamate", istakao je Vučić.

Vučić kaže da kada neki govore o deficitu od 3,5 odsto, treba imati u vidu da se taj podatak odnosi na lokalne budžete, jer, kako kaže, deficit lokalnih budžeta iznosi i 13 i 14%.

Prema njegovim rečima, u avgustu je plaćeno 12 milijardi za kamate, a u septembru će biti plaćeno još 17 milijardi dinara.

"Plaćamo kriminalne kamate iz prethodnog perioda po stopi od 7,5 odsto, i to su kratkoročni krediti na pet godina. To ćemo morati dugo da vraćamo", rekao je on. Premijer kaže da dug Srbije neće preći 78 odsto, jer kako kaže napominje, bori se za dinamični rast. Prema njegovim rečima, država na svojim računima ima više od milijardu evra i da nema problema s likvidnošću.

Ističe da je Železara "Smederevo" jedno od preduzeća koje će doprineti rastu BDP-a jer kako podseća Železara je smanjila gubitke na minimalno, a uskoro će u rad biti puštena i visoka peć. Kako je precizirao, planirano je da druga peć bude puštena u decembru, ali da će se to desiti verovatno u oktobru.

Upitan da li mere budžetske štednje mogu biti ugrožene eventualnim povećanjem plata i penzija, Vučić je rekao da je to moguće. "ukoliko budemo neodgvorni ili ako se budemo bavili populizmom i demagogijom".

Vučić je naveo da nije pokriveno izvršenje izgradnje obilaznice oko Beograda do Bubanj Potoku, oko Beograda i 17 kilometara auto puta od Surčina do Obrenovcu, deonice Preljina - Požega i Požega Doljevac, dok su ostale kapitalne investicije iz budžeta pokrivene do kraja godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

192 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: