Grožđe kvalitetno, traže pola evra za kg/FOTO

Na području Jagodina berba grožđa je počela ranije što je uobičajno, a nadležni uz dobar kvalitet očekuju prošecne prinose od osam do 10 tona po hektaru.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 09.09.2015.

16:43

Default images
Foto: Tanjug

Očekuju i cenu od oko pola evra za kilogram.

Stručnik u Poljoprivrednoj šlužbi u Jagodini Dejan Jocić kaže da je berba grožđa počela nešto ranije nego što se očekivalo zbog visokih temperatura u julu i avgustu.

"Grožđe je zdravo i kvalietno, sa visokom količinom šećera, zahvaljujući sunčanim danima... u julu i avgustu, nije bilo padavina i imaćemo kvalitetna i vrhunska vina", rekao je on.
Foto: Tanjug
Jocić je dodao da se očekuje prinos od osam do 10 tona po hektaru, zavisno od sorte i primenjenih agrotehničkih mera. Što se tiče otkupa, on je podsetio i da je poslednjih godina izgrađeno i nekoliko savremenih vinarija, pre svega u Jagodini, od kojih su neke u samim vinogradima.

Jočić je rekao da je velika potražnja za grožđem od strane privatnih vinarija, dodavši da je "plasman siguran jer je potražnja velika za grožđem"
Foto: Tanjug
Prema njegovim rečima, i cena je dobra i kreće se "od 40 do 50 evrocenti za kilogram u zavisnosti od sorte".

Berba grožđa je takođe u punom jeku i na plantažama "Jagodinske vinarije 1892" koja raspolaže sa 62 hektara vinograda.

Grožđe je zdravo, izuzetnog kvaliteta i sa velikim procentom šećera, a izjavio je Tanjugu upravnik Ivan Kovačević, koji se vinogradarstvom bavi 40 godina.
Foto: Tanjug
"Počeli smo berbu 2. septembra, obrali smo sorte game, bojadiser i burgundac... a poslednjih 15 do 20 godina nije zabeležen ovako veliki procenat šećera u grožđu", rekao je Kovačević.

Nastavljamo sa berbom frankovke, merloa, kabarne sovinjona i očekujemo prinos oko 300 tona, odnosno u proseku oko pet tona po hektaru.

Prema njegovim rečima, zadovoljni su tim prinosom "s obzirom da je vinograd proređen negde i 50 odsto i više,"

Kovačević kaže da su u berbi angažovani sezonski radnici tako da berači rade osam sati i dnevno zarađuju od 1.200 do 1.500 dinara.
Foto: Tanjug
Firma "Jagodinska vinarija 1892" je ove vinograde preuzela pre četiri godine od Jagodinskih podruma koji su radili u sastavu "Navipa".

Novi vlasnici Ljubiša Milosavljević i Dušan Stojanović firmi su dali ime po osnivanju (1892. godine) Jagodinskih podruma.

"Vinogradi su bili zapušteni, u katastrofalnom stanju, a uložili smo velika sredstva da ih uredimo", rekao je Tanjugu Stojanović. Prema njegovim rečima, dva cilja koja smo imali - obnova vinograda i izgradnja vinarije - smo i ostvarili.

Nova vinarija izgrađena je u samom vinogradu, kapaciteta je 400.000 litara vina, sa najmodernijom opremom firme "Bućer" iz Francuske, istako je Stojanović.

U Pomoravskom orugu, koga čine Jagodina i opštine Chuprija, Despotovac, Paraćin, Svilajnac i Rekovac, pod vinovom lozom je oko 3.500 hektara vinograda, od čega su najveće površine na području Rekovca i Jagodine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: