Najezda moljaca na krompir, šteta 100%

Na njivama kraj Zapadne Morave pojavila se štetočina krompirov moljac koji je pojedinim poljoprivrednim proizvođačima naneo stopostotnu štetu.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.09.2015.

11:18

Default images
Foto: Beta

Meštanin čačanskog sela Trnavska Baluga Aleksandar Paunović je više puta prskao svoj zasad ovog povrća i navodi da je pre dvadesetak dana izvadio jednu količinu i rod je bio zdrav.

Prošle sedmice, međutim, u istoj njivi je od iste sorte izorao trule krtole.

Prema njegovim rečima, slična situacija je i u drugim selima, Viljuši, Zablaću, Slatini, a tamo gde je ova štetočina ušla šteta je i stopostotna.

Svetlana Stanković iz čačanske Poljoprivredne stručne službe kaže da nadležni iz ove ustanove brojnost moljaca prate već četiri godine, ali je od polovine jula uočen veliki porast broja jedinki. Stručnjaci Poljoprivredne šlužbe su preporučili sprovođenje mera hemijske zaštite, ističe ona.

Međutim, kako je rekla, dodatni problme predstavlja i to što licencirani preparati koji se koriste ne daju očekivane rezultate.

Prema rečima profesora na čačanskom Agronomskom fakultetu Draga Miloševića gusenice, nakon što leptir položi jaja, prvo se razvijaju u listovima, a potom se šire na drške i krtole.

"Na krtoli se najpre vide crvene tačke gde se gusenica ubušila, a nakon toga se uočava izmet larvi i pojava truleži. Ukoliko u skladištima nema hlađenja moljac nastavlja da se razvija i u roku od 60 dana potpuno će uništiti krompir", rekao je Milošević za Tanjug.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Podeli: