Dug nam za dan skočio za 100 mil. EUR

Zbog slabljenja evra od 1,5 odsto nakon objavljivanja rezultata referenduma u Grčkoj, javni dug Srbije porastao je za oko 100 miliona evra, kaže Milojko Arsić.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.07.2015.

15:03

Default images
Foto: Thinkstock

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu je rekao da to ne znači i trajno povećanje javnog duga za taj iznos, jer je pad vrednosti evra u odnosu na dolar od 1,5 odsto posledica trenutnih dešavanja u Grčkoj.

"Ako Grčka relativno brzo postigne dogovor sa poveriocima očekuje se jačanje evra, a to bi značilo da su i gubici Srbije po osnovu slabljenja evra samo privremeni", poručio je Arsić.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da brine zbog pada evra, kao posledice referenduma u Grčkoj, jer to Srbiji povećava javni dug, iako "ni dinara nismo uzeli".

Inače, Arsić je rekao i da je u prvih šest meseci evro oslabio prema dolaru osam odsto što je samo po tom osnovu dovelo do rasta srpskog javnog duga za 560 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: