Vlada Srbije pisala Lagardovoj

Vlada Srbije uputila je generalnom direktoru MMF Kristin Lagard Pismo o namerama, u kojem su predstavljeni rezultati i naredni koraci u realizovanju aranžmana.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 30.06.2015.

09:13

Default images
Foto: Beta/AP

Pismo sadrži i Memorandum o ekonomskoj i finansijskoj politici (MEFP) i Tehnički memorandum o razumevanju u vezi sa odobravanjem prve revizije aranžmana iz predostrožnosti sa MMF-om.

Pismo o namerama, koje su uputili premijer Aleksandar Vučić, guverner NBS Jorgovanka Tabaković i ministar finansija Dušan Vujović, nalazi se na sajtu Vlade Srbije i dostupno je javnosti, kao i dokumenti koji se u pismu navode.

U pismu se navodi da je ekonomski program, podržan stendbaj aranžmanom koji je 23. februara odobrio Odbor izvršnih direktora MFF, doprineo da se smanje unutrašnje i spoljne neravnoteže kojima je Srbija već duže vreme izložena, te da država ostaje posvećena politikama predviđenim u okviru ovog programa.

Program je, navodi se, pokazao dobre rezultate tako da su svi kvantitativni kriterijumi izvršenja i indikativni ciljevi za kraj marta ispunjeni "malo iznad očekivanja", a inflacija uveliko bila u okviru užeg raspona predviđenog mehanizmom konsultacija o inflaciji.

Kako se navodi, tokom sprovođenja programa postojali su određeni izazovi u izvršenju strukturnih repera koji su bili predviđeni za kraj marta.

Jedan od njih, navodi se u pismu, je i problem kašnjenja sa usvajanjem Plana finansijskog restrukturiranja Elektroprivrede Srbije, zbog čega je podnet zahtev za povećanje cene struje i uvođenje akciza na struju.

Predloženo je i da se rok za donošenje novog Zakona o finansiranju lokalne samouprave pomeri za kraj septembra, s obzirom da su potrebne sveobuhvatnije konsultacije sa lokalnim samoupravama.

U pismu se navodi da će politika u okviru programa sa MMF i dalje biti usmerene na smanjenje fiskalnih neravnoteža, sprovođenje širokog spektra mera u finansijskom sektoru i primenu strukturnih reformi širokog obuhvata, kao i da će komunikacija s javnošću biti dodatno unapređena kako bi bila potpuno usaglašena s ciljevima programa.

"Verujemo da su politike izložene u priloženom memorandumu odgovarajući način za ostvarivanje ciljeva našeg ekonomskog programa. Konsultovaćemo se sa MMF-om o usvajanju ovakvih mera, kao i pre eventualnih izmena politika sadržanih u MEFP-u, u skladu sa politikom MMF-a o toj vrsti konsultacija", navodi se u pismu.

S obzirom na stabilnu poziciju Srbije kada je reč o deviznim rezervama i na kontinuirani pristup spoljnom finansiranju, aranžman sa MMF-om Srbija će tretirati kao aranžman iz predostrožnosti, tako da se neće povlačiti sredstva koja budu stavljena na raspolaganje.

Vlada će, navodi se, pružiti sve informacije koje MMF zatraži prilikom ocene sprovođenja programa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

4 h

Podeli: