NBS: Dinar ojačao i traži se više

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković kaže da su pozitivni prvi rezultati sprovođenja mera dogovorenih sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 27.05.2015.

15:37

Default images
Foto: Tanjug

"To potvrđuju reakcije na finansijskom tržištu, jer je nakon sklapanja sporazuma sa MMF-om došlo do pada prinosa na državne obveznice, do povećanja traženje za dinarom i posledično do njegovog jačanja", rekla je Tabakovićeva.

Ona je na međunarodnoj konferenciji "Ekonomsko upravljanje u Evropi i proces pristupanja Evropskoj uniji: koja je uloga centralnih banaka?" istakla da je jedan od najvažnijih pozitivnih efekata primene mera dogovorenih sa MMF-om smanjenje budžetskog deficita u prvom kvartalu ove godine i da su očekivanja da će takav trend biti nastavljen.

"Poslednji podaci o ekonomskoj aktivnosti ukazuju na njen opravak krajem prethodne i početkom ove godine, pre svega zbog rasta izvoza", istakla je Tabaković.

Program sa MMF-om, po njeni rečima, ima tri ključna cilja - održivost javnih finansija kroz fiskalnu konsolidaciju, povećanje stabilnosti finansijskog sektora i jačanje konkurentnosti privrede i ekonomski rast, sprovođenjem struktrurnih reformi.

"NBS i Vlada Srbije smatraju da su preduslovi za održiv ekonomski rast u srednjem periodu oporavak privrede, stabilne javne finansije i povoljnije ekonomsko okruženje, rast investicija i zaposlenosti, ispunjavanje standrada na putu evrointegracija", navela je Tabaković.

Skupu koji organizuje NBS u saradnji s Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ) prisustvuju predstavnici centralnih banaka Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije i Turske, zatim centralnih banaka zemalja kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, kao i predstavnici Evropske centralne banke, Evropske komisije i nadležnih institucija Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: