"Od 526 preduzeća, rešićemo 90%"

Ministar privrede Željko Sertić tvrdi da će sudbina 90 odsto preduzeća sa spiska 526 firmi za privatizaciju biti rešena, iako je do sada prodato samo jedno.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 20.05.2015.

12:35

Default images
Foto: Tanjug

Sertić je na sastanku s novinarima izneo kompletan plan privatizacije, koji podrazumeva da se za 17 strateških preduzeća zatraži produžetak zaštite od poverilaca za godinu dana od usvajanja takve odluke, kako bi se ona pripremila za prodaju i kako ne bi odmah po isteku zaštite otišla u stečaj.

Na tom spisku su FAM iz Kruševca, FAP korporacija iz Priboja, HIP Petrohemija iz Pančeva, PKB korporacija, PEU Resavica, Jumko iz Vranja, kruševački Trajal, beogradska Galenika, Politika ad, Ikarbus, RTB Bor grupa, jagodinski Kablovi, Prva petoletka iz Trstenika i četiri preduzeća iz sistema Prve petoletke - PPT-TMO i PPT Servoupravljači, PPT Kočna tehnika i PPT Zaptivke. Sertić je objasnio da je to za sada predlog Ministarstva privrede i da tek treba da ga odobri Vlada Srbije.

Na pitanje zbog čega su firme od nacionalnog interesa kojima je potrebna zaštita i one poput Jumka i Politike, predstavnici Ministarstva privrede su naveli da u Jumku radi 1.700 radnika, da je firmi obezbeđeno 12 miliona evra posla samo u ovoj godini i da će kroz socijalni program verovatno otići oko 500 radnika, čime će se stvoriti uslovi da se nađe adekvatan kupac za tu firmu, zbog čega je potrebo da se zaštiti još neko vreme.

On je kazao da je uslov da se odobri produžetak zaštite za ta preduzeća usvajanje izmena Zakona o privatizaciji, koje će vlada ove nedelje usvojiti na predlog Ministarstva privrede, a koje će se naći u skupštinskoj proceduri naredne sedmice.

Resorni ministar je kazao da je od 526 preduzeća sa spiska za privatizaciju, za 188 preduzeća još u januaru doneta odluka da idu u stečaj, a da je do sada stečajni postupak otvoren u manje od trećine – 49.

Sertić je kazao i da će do 1. jula ove godine biti rešena i sudbina 72 medija u kojima država ima vlasništvo, jer tada ističe rok za njihovu privatizaciju, navodeći da će većina verovatno završiti u stečaju.

Kako je kazao, spisak od 338 preduzeća čija će sudbina biti rešena do kraja juna zaokružuje 24 preduzeća koja su prebačena u nadležnost Srbijavoda i Vojvodinavoda, 23 firme koje su prebačene u nadležnost lokalnih samouprava, dok je 18 preduzeća na KiM i njihova sudbina biće rešena tokom briselskih pregovora.

Sertić je naveo da će do kraja maja biti objavljeni pozivi za privatizaciju 33 preduzeća, a da će se način privatizacije 10 banja znati do kraja godine.

Na spisku na kraju ostaje 116 preduzeća za privatizaciju, od kojih je 48 u restrukturiranju i njima će zaštita od poverilaca biti ukinuta od 1. jula, što znači da bi odmah mogli da odu u stečaj.

Na toj listi su Lasta, Sajam, Simpo, MSK i Azotara, a ukupno zapošljavaju skoro 40.000 radnika.

Sertić kaže da u ovom trenutku ne može da kaže da li će i koliko njih otići u stečaj, jer to zavisi od komercijalnih poverilaca i njihove odluke da li će pustiti potraživanja na naplatu i dovesti ih time u stečaj. On je podsetio da su svi državni poverioci dužni da svoja potraživanja ne traže, odnosno da ih u slučaju prodaje tih firmi otpišu.

U svih 526 firmi na listi za privatizaciju zaposleno je 92.000 radnika.

Sertić je apelovao na radnike da otpremnine koje budu dobili kroz socijalni program upotrebe za pokretanje posla i samozapošljavanje.

Agencija za privatizaciju je do sada objavila 12 poziva za privatizaciju preduzeća, prodata je firma "Aleksa Šantić" i u toku su pregovori za prodaju FAP-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: