"Kolubara je naša žila kucavica"

Rudarski basen Kolubara sledeće godine otvoriće novi kop Radljevo koji će imati 350 miliona tona uglja zaliha, najavio je direktor Kolubare Milorad Grčić.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.04.2015.

13:24

Default images
Foto: Tanjug

Grčić je, obraćajući se ministrima na svečanoj sednici povodom jednogodišnjeg rada Vlade Srbije u tom rudarskom basenu, rekao da je plan za otvranje novog kopa sklopljen u dogovoru s vladom i Elektroprivredom Srbije, poručivši da to garantuje dugoročni opstanak RB Kolubara i celog regiona.

On je podsetio da je RB Kolubara "žila kucavica" elektroprivrednog sistema Srbije koja godišnje proizvede lignita za 52 do 54 odsto proizvodnje električne energije, kao i da se tu proizvede 70 odsto ukupno proizvedenog uglja u Srbiji.

"Zato je važno da RB Kolubara opstane, da bude ono što je bio, i više od toga i, samim tim, kroz budućnost Kolubare, budućnost ima i elektroenergetski sistem Srbije", istakao je Grčić.

Direktor Kolubare je posebno zahvalio premijeru Srbije, resornom ministru i ostalim ministrima na angažovanju pri ispumpavanju vode koja je poplavila taj basen tokom prošlogodišnjih majskih vremenskih nepogoda.

Kako je objasnio tamnavski kopovi bili su poplavljeni s 187 miliona kubika vode, ali da je to sve ispumpano i da je stvorena situacija da se postepeno puštaju u rad svi sistemi.

"U junu će svi sistemi koji su bili pod vodom biti revitalizovani i puštani u rad, jedan po jedan", poručio je Grčić.
Foto: Tanjug
Premijer Srbije Aleksandar Vučić je najavio da će u junu biti potpuno obnovljena proizvodnja uglja u Rudarskom basenu Kolubara, posle prošlogodišnjih poplava, kao i da će ove godine u Rudarskom basenu Kolubara biti dostignut nivo proizvodnje od 29 miliona tona uglja.

Vučić je pre početka zvaničnog otvaranja svečane sednice vlade, koja je održava u RB Kolubara, rekao da će jedan bager biti pušten u pogon 1. juna, kada će potputno biti obnavljena proizvodnja u Kolubari.

"Prošle godine smo imali prozivodnju od 22,3 miliona tona uglja, a ove godine ćemo imati izmedju 28 i 29 miliona tona proizvodnje. Tražio sam i molio Grčića i sindikate da pomognu i motivišu radnike i da dostignemo 29 mliona tona, što je cilj za ovu godinu", istakao je Vučić.

On je naveo da je uspeh za celu Srbiju, ne samo za Kolubaru, jer nam to dramatično podižu bruto domaći proizvod i uvećava proizvodnju električne energije.

U Kolubari će danas biti pušten u rad prvi proizvodni sistem koji je bio potopljen na površinskom kopu Tamnava Zapadno polje, izjavio je Grčić.

Reč je o rotornom bageru "glodar 3" i proizvodnom sistemu za otkrivanje jalovine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: