Pregovori s Esmarkom danas i sutra

Rukovodstvo američke kompanije Esmark danas u Beogradu pregovara o ugovoru o kupovini Železare Smederevo.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 27.01.2015.

13:05

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

Razgovori će biti nastavljeni i sutra, rečeno je agenciji Beta u Vladi Srbije.

U pregovorima učestvuju predstavnici tenderske komisije za prodaju Železare i ministri finansija i privrede Dušan Vujović i Željko Sertić.

Pregovori s Esmarkom su, po dosadašnjim izjavama predstavnika Vlade, teški, jer je potrebno precizirati obaveze budućih suvlasnika Železare, regulisanje njenih dugova, garancije i cenu sirovina.

Esmark je jedini dao ponudu za kupovinu 80,01 odsto kapitala Železare, koja je otvorena 9. januara, a očekuje se da kupoprodajni ugovor bude potpisan do kraja januara.

Vlada Srbije će, u slučaju dogovora sa Esmarkom, biti vlasnik preostalog kapitala u tom preduzeću koje je februara 2012. kupila za jedan dolara od američkog Ju-Es stila (U.S. Steel) koji se povukao zbog gubitaka.

Po uslovima tendera, državni poverioci će otpisati dug Železari sa stanjem na dan 31. decembar 2013. godine. Železara zapošljava oko 5.000 ljudi, trenutno proizvodi između 340.000 i 350.000 tona čelika, a njeni proizvodni kapaciteti su oko 2,2 miliona tona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: