Neće blokirati nevalidirane karte

Direktor Direkcije za javni prevoz Uglješa Mitrović izjavio je da neće biti blokirane mesečne karte onima koji ih ne budu validirali u prevozu.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 21.01.2015.

15:27

Default images

On je dodao da gradske vlasti danas nisu donele nikakvu novu odluku o tome.

"Obaveza oko blokade karte u slučaju nevalidiranja je još tada bila predviđena i osim preuzimanja tog člana, ništa novo u odluci nije usvojeno. Mi nećemo raditi nikakvu blokadu ni za zaposlene, niti za druge kategorije koji imaju unapred plaćene karte i smatram da je potrebno izbeći nesporazume u tom pogledu", rekao je Mitrović.

On je dodao da je validiranje karata predviđeno prvim ugovorom sa Apeksom, saopštila je Direkcija za javni prevoz.

Prethodno je objavljeno da je Skupština grada odlučila da će putnici u beogradskom prevozu morati da validiraju karticu pri ulasku u vozilo jer će im inače kontrolor blokirati putnu ispravu. Deblokada kartice se obavlja na šalterima na kojima se izdaju karte sistema Bus-plus, a odluka se, prema rečima članice Gradskog veća Jasmine Milošević, donosi da bi građani shvatili da je validacija karte neophodna.

Direkcija za javni prevoz, prema njenim rečima, predvidela je određenu kaznu ako je putniku kartica nekoliko puta blokirana.

"Građanima je najjeftinije da budu ispravni putnici, da uredno plaćaju karte i da se validiraju", rekla je Miloševićeva.

Šef odborničke grupe DS Balša Božović kritikovao je predloženu odluku, tvrdeći da se osim kažnjavanja ne predlaže nijedna mera kojom bi se podstakla naplata karata.

On je rekao da je tarifni sistem neprilagođen i postavio pitanje ko je i na osnovu kojih parametara utvrdio mrežu linija, zašto rezultati ankete i brojanja nisu javni i kako je GSP u gubicima, dok su privatni prevoznici na dobitku.

Božović je podsetio da je naplata karata dok je DS bila na čelu grada bila 80 odsto, dok je danas nešto više od 30 odsto, jer je građane “neko pozvao da ne plaćaju kartu”.

Šef odborničke grupe SNS Aleksandar Jovičić replicirao je Božoviću da je moguće da je GSP u gubicima “jer privatnike nije vodio DS”, koji je GSP ostavio u minusu.

Usvojenim izmenama odluke o javnom prevozu preciznije se definišu pojmovi putnik, putne isprave i tarifni sistem, kao i predviđene kazne.

Odbornik DS Zoran Alimpić rekao je da je blokada kartica "maltretiranje putnika" i upitao kako će se naplaćivati kazne maloletnicima koji se voze bez isprave, jer se maloletnicima ne može izdati prekršajni nalog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

110 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: