Dnevna karta GSP važi čim je kupite

Gradski čelnici su sa vladom pronašli rešenje koje omogućava da GSP opstane, a da se penzionerima i drugim kategorijama ne povećaju cene karata.

Srbija

Izvor: RTS, Tanjug

Sreda, 14.01.2015.

08:58

Default images

To je izjavio gradski menadžer Goran Vesić, navodeći da gradska vlast očekuje da vlada donese preporuku kojom će se od republičkog javnog sektora i preduzeća na teritoriji Beograda tražiti da se plaća prevoz tako što će se kupovati markice, i na taj način, kako je rekao, sredstva će biti uplaćivana direktno u gradski budžet.

"GSP je vlasništvo građana Beograda i obaveza svih korisnika je da plaćaju prevoz. Neko plaća 407 dinara godišnje, neko više, ali svi učestvuju u njegovom funkcionisanju i plaćanjem karte ga svi unapređujemo", rekao je Vesić za RTS. On je podsetio da su uvedene vremenske karte koje koštaju 89 dinara i traju 90 minuta, čija aktivacija počinje od trenutka validiranja u autobusu.

Na trafici je, kako je objasnio, moguće kupiti karte u trajanju od jedan, tri i pet dana, koje su namenjene turistima i drugima koji imaju potrebu za takvim vremenskim trajanjem i one važe od trenutka kupovina na trafici.

"Te karte su u interesu građana jer je do sada postojala karta za jednu vožnju od 73 dinara, a naše analize pokazuju da gradjani promene dva ili više prevoza u tom vremenskom periodu, a sada je moguće da se sa jednom kartom od 89 dinara promeni i do pet prevoza i tako racionalnije potroši novac", naveo je Vesić.

Biće uvedena i godišnja karta koja važi za sve kategorije u javnom prevozu, kojom je omogućeno korisnicima da plate vožnju 11 meseci a da se voze 12 meseci.

"Ona se plaća unapred i na ovaj način omugaćavamo jeftiniju vožnju gradskim prevozom. Kod dopuna busplus kartica uveli smo i novinu da se na svakih uplaćenih 900 dinara dobije 100 dinara gratis, čime se dobija popust veći od 10 odsto", zaključio je Vesić.

Vesić je podsetio da je situacija koju je u prevozu zatekla nova gradska vlast bila veoma teška, ocenio je Vesić. "Mesečni prihodi su oko 760-770 miliona dinara, a da bi gradski prevoz funkcionisao neophodno je bar 900 miliona dinara, i to nakon svih ušteda koje smo tokom proteklih meseci uspeli da postignemo", istakao gradski menadžer i dodao da će kontrole biti pojačane većim brojem komunalnih policajaca.

"Gradski prevoz je godinama urušavan, od 2009. do 2012. godine nije kupljen ni jedan autobus, a taj sistem zahteva da svake godine bude unapredjen u odredjenom broju", naveo je Vesić.

Zatim je, kako je dodao, kupljen veliki broj "Solarisovih" autobusa, više zglobnih nego solo autobusa što povećava troškove i dovodi do situacije da u špicu imamo poluprazne autobuse na nekim linijama i nerentabilan prevoz.

"Mi ćemo se potruditi da ove godine, zajedno sa vladom dodjemo u situaciju da kupimo Ikarbusove autobuse jer želimo da pomognemo domaću proizvodnju, a sa druge strane unećemo neke novine, poput električnih autobusa, pokušaćemo da uvedemo besplatan internet u odredjene autobuse i trudićemo se da povećanom naplatom, obezbedimo gradjanima bolji prevoz", poručio je Vesić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

92 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

11 h

Podeli: