Dinar i dalje pada, gde je kraj?

Za jedan evro u ponedeljak ćemo morati da platimo 122,14 dinara. Od početka godine evro je u odnosu na domaću valutu ojačao za gotovo osam dinara.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 12.12.2014.

20:45

Default images

Psihološke granice za vrednost evra više nema, ako je uopšte i bila na 120 dinara. Kriva linija kursa, koja ne prestaje da raste i zabrinjava, za mnoge stručnjake nije nikakvo iznenađenje.

Podsećaju da je, kada je prošlog decembra sklapan budžet za ovu godinu, prognozirani nivo evra bio baš ovaj, blizu 123 dinara.

"Rekao bih da smo se navikli na ovakvo stanje. NBS interveniše samo da bi sprečila velike dnevne oscilacije, tendecije ne menja, na tržistu imamo platnobilansnu neravnotežu i nestabilnost kursa je odraz toga i ničega drugog", kaže Ivan Nikolić sa Ekonomskog instituta.

Guvernerka Jorgovanka Tabaković priznaje da Srbija u ovoj godini ima rekordno visok devizni kurs, ali da nema visoke dnevne oscilacije.

Zbog toga je utrošeno više od 1,66 milijardi evra iz rezervi NBS. Uporno ponavljaju priču da je kurs stabilan, iako kursnu listu svi mogu da vide.

"U prethodnom periodu značajne pritiske na dinar izazivala je povećana devizna tražnja domaćih preduzeća, naročito uvoznika energenata u uslovima niskih prometa na deviznom tržištu, kao i povećana kupovina deviza radi isplate dividendi preduzeća i banaka čiji su većinski vlasnici strani investitori. Poslednjih meseci konstantne pritiske na dinar u velikoj meri izaziva i neizvesnost na globalnim finansijskim tržištima uzrokovana geopolitičkim dešavanjima. Dodatnu nervozu na deviznom tržištu uzrokovala je i informacija o zaustavljanju izgradnje projekta Južni tok", navodi se u saopštenju NBS.

I menjači kažu da dnevne oscilacije kursa još nisu alarmantne. Ovo su, inače, dani kada je tržište deviza, iz njihovog ugla gledano, praktično mrtvo.

"Međutim, od 20. decembra do 13. januara dešavaju se dobre stavri za nas menjač. Tada je velika ponuda deviza i u to vreme je stabilan kurs i to očekujumo i ove godine", kaže Borislav Brujić, predsednik Udruženja menjača Srbije.

Jedina pozitivna strana rastućeg kursa evra mogla bi biti objašnjena destimulisanjem uvoza i davanja cenovnog podsticaja izvozu.
Pošto se na zaduživanja i prodaju imovine više ne računa, NBS poručuje da će se sprovođenjem vladinih mera fiskalne konsolidacije i postizanjem sporazuma s MMF-om trenutna kretanja na deviznom tržištu u nekom trenutku stabilizovati. Do tada svi znaju da dinar sutra može biti samo još slabiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zvanično: "Ne" ruskom uranijumu

Američki Senat jednoglasno je usvojio zakon o zabrani uvoza ruskog uranijuma, nakon što je i Predstavnički dom u decembru usvojio ovaj predlog zakona, preneli su američki mediji.

15:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: