Grožđe podbacilo, ali biće vina

Ovogodišnji prinosi grožđa u Srbiji manji su za blizu 70 odsto u odnosu na prosek, kvalitet zavisi od lokacije i sorte, ali neće biti uobičajen, kaže Jakšić.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 27.11.2014.

15:08

Default images

Srbija ima dosta zaliha vina, pa se loša proizvodna godina zbog nepovoljnih vremenskih uslova neće odraziti na snabdevanje, rekao jerukovodilac Grupe za vinogradarstvo u Ministarstvu poljoprivrede Darko Jakšić, podsetivši da se u proseku godišnje u Srbiji proizvede 300.000 tona grožđa i oko 1,3 miliona hektolitara vina.

Interesantno je to što su se naše lokalne sorte u ovakvim uslovima pokazale bolje u odnosu na neke visokokvalitetne sorte iz zapadne Evrope, pa se tako u nekim vinogorjima "prokupac" bolje pokazao nego "kaberne sovinjon", "merlo", kazao je on novinarima, nakon predstavljanja buduće oznake geografskog porekla vina rejona Knjaževac i Negotinska Krajina.

Jakišić je naveo da se u sistemu vinarskog registra nalazi oko pola miliona hektolitara, a ostalo je za sopstvene potrebe.

Srbija više uvozi nego što izvozi vina, ali je važno da se vinogradi podižu zahvaljujući visokim subvencijama koje daje država, a naši proizvođači su shvatili da je kvalitet važniji od kvaliteta o čemu svedoče i brojna svetska priznanja, rekao je Jakšić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: