Bakina tajna dobila hrvatskog gazdu

Hrvatska Atlantik grupa saopštila je da je potpisala ugovor o preuzimanju 100 odsto srpske kompanije Fudlend.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 12.11.2014.

13:12

Default images

Atlantik grupa je u saopštenju objavljenom na sajtu Zagrebačke berze navela da akviziciju treba da potvrdi Komisija za zaštitu konkurencije Srbije i da formalno preuzimanje očekuje početkom sledeće godine.

Kako se dodaje u saopštenju, Atlantik grupa očekuje da u 2014. ukupan promet Fudlenda bude 8 miliona evra.

"Akvizicija prehrambene kompanije s prepoznatljivim brendom Bakina tajna i paletom proizvoda vrhunskog kvaliteta predstavlja pojačanje brendiranog asortimana Atlantik Grupe i dodatni impuls u internacionalizaciji poslovanja. Asortiman Fudlenda prisutan je, naime, u više od 20 zemalja, a oko trećine ukupne proizvodnje izvozi se na tržišta izvan regiona (zapadnoevropsko, američko, australijsko, rusko, japansko)", navodi se u saopštenju.

Detalji preuzimanja nisu saopšteni.

Fudlend je prema podacima Agencije za privredne registre u 2013. imao prihod od 1,2 milijarde dinara ili nešto više od 10 miliona evra. Dobit je nešto veća od 100.000 evra.

Kako navodi Tportal, preduzeće je visoko zaduženo, i to prema finansijskim institucijama: kratkoročne obaveze su veće od sedam miliona evra, a dugoročne iznose oko milio i po evra. Zaduženost je takođe dvostruko veća od kapitala što upućuje da kompaniji hitno treba dokapitalizacija ili jak strateški partner.

Fudlend je osnovan 1998., proizvodnju ima u podnožju Kopaonika, godišnje preradi oko 3.000 tona voća i povrća. Ima oko 160 različitih proizvoda i oko 150 zaposlenih, izvozi na dvadesetak tržišta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: