Taksa kao da proizvodimo "evijan"

Udruženje proizvođača voda Srbije zatražilo je od države traži da smanji naknadu za upotrebu voda i da je ne poveća iduće godine.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 28.10.2014.

08:11

Default images

Kako navode, ta naknada je za deset godina uvećana 1.300 odsto i u rangu je naknada koja se plaćaju u francuskom regionu u kojem se proizvodi čuvena voda "evijan".

"Naknada za upotrebu vode u Srbiji je najviša u regionu. U Srbiji proizvođači voda plaćaju naknadu 1,35 dinara po litru što je 11 evra za kubik, odnosno pet do osam odsto od cene proizvoda", kazala je agenciji Beta predsednica Udruženja proizvođača voda Zorica Vukčević. U Hrvatskoj je ta naknada četiri evra po kubiku, u Sloveniji dva evra, u zemljama regiona je naknada još niža, kao i u zemljama Evropske unije, gde pojedine države članice ni ne naplaćuju korišćenje voda.

Zorica Vukčević je ukazala da se samo u francuskom regionu gde se proizvodi "evijan", naknada za vodu naplaćuje 12 evra po kubiku.

U Srbiji "država tako, na ime naknade za vode, od domaćih proizvođača koji tržištu godišnje ukupno isporuče oko 600 miliona litara flaširane vode, naplati sedam miliona evra", rekla je ona.

Toliko visoka naknada za korišćenje voda u Srbiji je problem u poslovanju jer obara konkurentnost domaćih firmi koje sve teže posluju i zato što su ukinute carine na uvoz vode iz EU.

"U poslednjih pet-šest godina broj fabrika, punionica vode smanjen je sa oko 40, na nešto preko 20 jer su samo velike kompanije koje proizvode vodu, poput 'Knjaza Miloša', 'Rose', 'Mivele', 'Hebe', mogle da podrže poslovanje u tom segmentu iz svojih drugih poslova", rekla je ona.

Proizvođači od države očekuju da naknadu za korišćenje voda uskladi s normama EU i da tu oblast što pre reguliše donošenjem zakona o naknadi za korišćenje prirodnih resursa i rudnih bogatstava.

"Proizvođači flaširanih voda ne beže od plaćanja naknade, ali u razumnom okviru koji ne ugrožava poslovanje i opstanak proizvodnje, a samim tim i radnih mesta, posebno u manje razvijenim sredinama u kojima fabrike vode zapošljavaju veliki broj ljudi, poput Aranđelovca, Surdulice, Bujanovca", kazala je Zorica Vukčević.

U toj industriji u Srbiji, samo u neposrednoj proizvodnji, zaposleno je oko 3.000 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: