Mihajlović: Rebalansom svi štedimo

Rebalansom budžeta biće napravljene uštede, pre svega, smanjenjem troškova u ministarstvima, ali i smanjenjem plata i penzija, kaže Zorana Mihajlović.

Srbija

Izvor: RTS, Tanjug

Utorak, 21.10.2014.

09:33

Default images

Ministarka građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja je pojasnila da su sva ministarstva bila u obavezi da predlože gde mogu da uštede rebalansom budžeta i dodala da će u ministarstvu koje ona vodi izdvajanja biti manja za 15 do 18 odsto.

"Rebalansom budžeta mora da se uštedi. Štedeće se na putovanjima, materijalima, a delom će biti smanjeni i projekti i to oni koji nisu prioritet", rekla je Mihajlović gostujući na RTS. Ona je pojasnila da rebalans budžeta, a kasnije i budžet za 2015. godinu, treba da omogući da se napravi dobra osnova za razvoj privatnog sektora.

Što se tiče smanjenja plata i penzija, ona je rekla da se smanjenje plata odnosi na državni, javni sektor i javna preduzeća, da stvari moraju da se reše, reformišu, pa se tek onda može pričati o povećanju plata.

Govoreći o predstojećem odlasku u Moskvu i razgovora sa ruskim kolegama o ugovorima koji su potpisani u Beogradu ona je rekla da će se efekti vrlo brzo osetiti i da će se vozom od Beograda do Novog Sada već za dve godine stizati za trideset minuta.

Ona je naglasila da će ruskim kolegama pokušati da ugovori veći broj transportnih dozvola za sve ono što se prevozi od Srbije do Rusije i od Rusije ka Srbiji.

Upitana za ruski kredim od 800 miliona dolara ona je rekla da su dva aneksa potpisana prošle nedelje, da se pruga Beograd- Pančevo radi, da je potpisan ugovor za prugu od Novog Sada do Beograda, da je sve živnulo i krenulo.

"Možemo da očekujemo da će Železnica Srbije za tri godine imati 500 kilometra pruge koja je revitalizovana", rekla je Mihajlović.

Ministarka građevinarstva je dodala da će do 1. decembra biti objavljene crne i bele liste putarskih firmi i da se zajedno sa sindikatima, poreskom upravom sa inspektoratom prave kriterijumi za te liste.

"Mora se zavesti red da se vidi da li firme ispunjavaju obaveze prema državi, plaćaju radnike, da li su radnici bezbedni, da li postoje zloupotrebe. Ako su na beloj listi mogu da učestvuju na svim tenderima koje raspisuje država", rekla je Mihajlović.

Ona je ukazala da danas postoji 291 putarska firma od čega 100 ima jednog ili nema zaposlenih, a zovu se putarskim kompanijama.

Kada je reč o Zakonu o planiranju i izgradnji, Mihajlović je rekla da je zakon spreman i da je jedini problem pitanje konverzije.

"Mi ćemo u novembru pustiti zakon koji je prošao sve javne rasprave, bez dela o konverziji", zaključila je Mihajlović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: