Žeželjev most-ponos postao propast

Ponovo se nazire nastavak izgradnje Žeželjevog mosta u Novom Sadu.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 28.09.2014.

16:20

Default images

To su dogovorili rpedstavnici sva tri nivoa vlasti, koji učestvuju u ovom projektu, a radovi bi trebalo da budu završeni u martu 2016.

Nekada ponos Novog Sada, danas simbol za probijanje rokova i kašnjenje izgradnje.

Izgradnja Žeželjevog mosta, koji je od strateškog značaja ne samo za zemlju već i za čitav region, počela je još 2011. godine, a potom u nekoliko navrata prekidana. Radovi će, konačno, ponovo biti nastavljeni za nekoliko dana, a most izgrađen, kako obećavaju iz Železnica Srbije, do marta 2016. Godine.

Izgradnju mosta zajednički finansiraju Evropska unija, Pokrajina i Grad Novi Sad. Jednu polovinu obezbeđuje EU, a drugu grad i pokrajina. Ukoliko izvođaču, špansko italijanskom konzorcijumu "Azvi“ bude odobren dodatni novac, što je, prema nezvaničnim informacijama oko 2,7 miliona evra, Vlada Srbije će zvanično preporučiti pokrajini i gradu da preuzmu dodatno finansiranje.

"Kada se nama preporuči da ta sredstva obezbedimo, mi smo naravno spremni i naravno da imamo načina i sredstava da to obezbedimo“, kaže Olivera Simović, ZIG Novi Sad

"Sada je u ovom momentu na ministarstvu građevine i saobraćaja i Železnicama Srbije, kao investitoru, da pronađu modalitete i da pronađu rešenje kako bi izvođač bio uposlen u narednim danima“, kaže Malenković, direktor Fonda za kapitalna ulaganja APV

Iz Železnica Srbije stižu uveravanja da su sve nesuglasice između investitora i izvođača rešene, te da će radovi uskoro početi.

"Preduzete su aktivnosti za rad na terenu. To se možda u ovom trenutku ne vidi tako i nema se taj utisak i dojam, ali svakako će se u narednim nedeljama to osetiti i videti na samom mostu“, kaže Anita Dimoski, Železnice Srbije

Iako su svi koji su uključeni u ovaj projekat optimisti, ima i onih koji su veoma zabrinuti zbog kašnjenja izgradnje Žeželjevog mosta.

"Ukoliko uskoro ne počnu radovi, znači ja ću stvarno da skačem. Ako mi ne daju da skočim sa mosta, ja ću da skočim sa ovog čamca", kaže Dušan Bajatović, direktor Srbijagasa.

-Prehladićete se. "A ne brinite, imam ja imuni sistem.“ Ne brinem ja, brine ministarka.

"Moj imuni sistem je odličan, ministarka je živi dokaz za to.“

Ugovorena vrednost mosta je 45,5 miliona evra. On će biti dugačak 474, a širok 31,5 metar. Imaće dva železnička koloseka i dve trake za drumski saobraćaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: