Komercijalna banka lider po štednji

Ukupna devizna štednja u Komercijalnoj banci premašila je 1,5 milijardi evra, a od početka 2014. porast štednje veći je nego kod svih banaka u Srbiji zajedno.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Sreda, 24.09.2014.

17:03

Default images

Za godinu dana učesće te banke u ukupnoj štednji u Srbiji, koja iznosi oko 8,2 milijarde evra, povećano je sa 17,05 na 18,65 odsto, čime smo učvrstili lidersku pozibiju po štednji, izjavio je predsednik Ivršnog odbora Ivica Smolić na konferneciji za novinare.

On je objasnio da je poverenje klijenata jedan od glavnih razloga za porast šednje, napominjući da su klijenti banaka koje su otišle u stečaj i likvidaciju izabrali Komercijanu banku da prenesu svoje uloge. Kao prednost te banke u privlačenju klijenta, Smolić je naveo da je ona u mešovitom vlasništvu: 42 odsto pripada državi, a 42 odsto međunarodnim finansijskim insiticijama.

Predsednik Izvrsnog odbora je rekao da o poverenju klijenata u tu banku govori i podatak da je u posednjih pet godina udeo oročenih štednih uloga na preko 12 meseci porastao sa 64 na 95 odsto, pri čemu je 86,2 odst u iznosima do 3.000 evra.

Smolić je jos rekao da je dogovor svih acionara da se ta banka privatizuje do 2017. ili 2018. godine.

On je procenio da klijenti kojima će plate biti smanjene u sklopu najavljenih mera Vlade, neće imati teškoća pri otplati kredita, jer ta banka već primenjuju strože krterijuma pri utvrđivanju kreditne spoasobnosti i odobravanju kredita.

Komercijalna banka ima ukupno 1,5 miliona klijenata, od kojih više od 750.000 ima otvorene štedne račune. Ta banka ima 24 filijale u Srbiji sa 229 ekspozitura, više od 1,3 miliona računa klijenata, a zaposaljava oko 3.000 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: