Južni tok - u oktobru drugi početak

Južni tok u Srbiji i ostalim zemljama učesnicama tog projekta će se graditi, izjavio je danas generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 20.09.2014.

16:33

Default images

On je najavio početak radova u Srbiji za kraj oktobra.

"I Bugarska i Srbija i Mađarska i Austrija će graditi Južni tok kao energetski objekat i ne postoje bilo kakav razlog niti pravila EU koja bi bilo kojoj državi zabranila izgradnju jednog energetskog objekta", rekao je Bajatović, novinarima na interaktivnoj izložbi kojom će Južni tok biti predstavljen širom Srbije i u ostalim zemljama učesnicama.

On je naglasio da je u Srbiji sve spremno za početak tog velikog razvojnog projekta i da u Srbiji oko toga nema nikakve dileme, niti problema.

"Novac je spreman, projekti su urađeni, 70 odsto eksproprijacije zemljišta na trasi gasovoda kroz Srbiju je završeno, naveo je Bajatović i dodao da će biti mala izmena trase na severu, jer će gasovod prolaziti kod Subotice, a ne kod Sombora, a potom kroz Madajarsku do Baumgartena u Austriji, a ne kod Treviza u Italiji.

Bajatović, koji je direktor sa srpske strane u zajedničkom rusko-srpskom preduzeću "Južni tok Srbija", naglasio je da Srbija ne mora da čeka da izgradnja tog gasovoda startuje u Bugarskoj i dodao da ako se gleda izborna kampanja u Bugarskoj od sedam partija, šest njih se "kunu u izgradnju Južnog toka" i zato očekuje punu političku volju da se nastavi taj projekat u Bugarskoj, koji je pod pritiskom EU suspendovan.

On je napomenuo da neće biti nikakve promena rokova u izgradnji i puštanju u rad Južnog toka i da će 1. januara 2017. godine Južni tok imati pun kapacitet od 41 milijardu kubika i da će do tada biti završene sve kompresorske stanice u Madaraskoj, Srbiji i Bugarskoj.

Bajatović je dodao i da se crnomorska deonica tog gasovoda u potpunosti realizuje i da u tom poslu učestvuju francuske, nemačke, italijanske i ruske kompanije, podsetivši da se u Rusiji grade gasovodi dužine oko 2.500 kilometara koji treba da nove izvore ruskog gasa dopreme do crnomorskog dela Južnog toka i do jugoistočne Evrope i Austrije.

Bajatović je rekao da je siguran da će se EU i Rusija dogovoriti oko izgradnje Južnog toka, jer se radi o evropskom projektu, istakavši da nijedan evropski zvaničnik nije osporio da taj gas Evropi treba.

Početak izgradnje Južnog toka u Srbiji, prema rečima Bajatovića, nije direktno vezan za dolazak predsednika Rusije Vladimira Putina u Srbiju, ali je napomenuo da bi voleo da se to desi prilikom Putinove posete.

"Mi radimo svoj deo posla, a da li će i kada predsednik Putin doći, a ja se nadam da će to biti što pre, nije direktno vezano za to, ali bih ja lično bio veoma radostan, ako bi se to desilo za vreme posete Putina Srbiji", kazao je Bajatović i dodao da on lično smatra da je dobro što će u Srbiju doći predsednik Rusije i premijer Kine i da bi bilo dobro da i predsednik i potpredsednik SAD Barak Obama i Džozef Bajden dođu u Srbiju, jer "imamo o čemu da razgovaramo".

On je istakao da ne očekuje nikakve zabrane, niti pretnje i pritiske na Srbiju kada je u pitanju izgradnja Južnog toka, niti očekuje da će Srbijagas zbog toga snositi bilo kakve sankcije, jer se, kako je najavio, za nedelju- dve očekuje da Vlada Srbije usvoji pravno restrukturiranje Srbijagasa, "pošto smo najzad sa kolegama iz EU raščistili da je takvo restrukturiranje u potpunosti u skladu sa pravilima Trećeg energetskog paketa".

Srbijagas će biti vertikalno integrisana kompanija, odnosno holding, pravno razdvojen po energetskim subjektima, a primena Drugog i delom Trećeg energetskog paketa EU će se završiti do marta sledeće godine, rekao je on i dodao da za ostatak primene tih pravila ne očekuje da će Srbijagas biti kažnjen, jer imamo samo jedan pravac snabdevanja gasom preko Mađarske.

Bajatović je naglasio da postoji potpuno opravdanje da Južni tok bude izuzet od primene Trećeg energetskog paketa EU, jer se radi o novim količinama i izvorima gasa, što povećava konkurentnost i utiče na diversifikaciju snabdevanja tim energentom, što su i preporuke Trećeg energetskog paketa.

Ako je Evropska komisija imala razumevanja da izuzuzme od primene Trećeg energetskog paketa EU za gasovod TAP, koji kontroliše Britiš petroleum, onda sam potpuno siguran da će između Moskve i Brisela doći do dogovora na koji način će se kontrolisati i podeliti politička i ekonomska moć koju sa sobom nosi gas iz Rusije.

"To je način da Evropa bude energetski sigurna i industrijski konkurentna", poručio je Bjatović.

On je naglasio da su sve mere Trećeg energetskog paketa EU, koji ne dozvoljava da bude isti vlasnik gasovoda i vlasnik gasa koji njime teče, samo popvećale cenu gasa i nisu povećale konkurentnost i dodao da gas iz škriljaca srednjoročno i dugoročno neće poremetiti cene i količine gasa na gasnom tržištu u Evropi, zbog čega je ruski gas potreban evropskom tržištu.

Kompanija "Južni tok Srbija" predstavila je projekat gasovoda Južni tok izložbom postavljenom u interaktivnom kamionu na platou ispred Skupštine grada Beograda.

Taj kamion obilazi države i gradove kroz koje će gasovod Južni tok prolaziti, a do sada je već obišao Zaječar, Paraćin i Veliku Planu, a obići će još sedam gradova u Srbiji.

Posle Srbije, multimedijalna izložba o Južnom toku, tokom koje se posetioci mogu upoznati sa načinom izgradnje i značajem tog gasovoda za zemlje učesnice, preseliće se u Mađarsku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: