Ambasadori: Mere teške i hrabre

Američki ambasador u Beogradu Majkl Kirbi pohvalio je "tešku i hrabru odluku premijera Aleksandra Vučića i Vlade u donošenju mera".

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 19.09.2014.

16:01

Default images

Kirbi je ocenio da je cilj stabilizacija javnih finansija zemlje.

"Posvećenost premijera Vučića sprovođenju promena, uz istovremeno očuvanje socijalne jednakosti, pokazuje da ekonomske reforme mogu i treba da uzmu u obzir ranjive slojeve stanovništva", rekao je Kirbi Tanjugu.

On je ocenio da će najavljene mere, uz one koje su dosad preduzete radi poboljšanja konkurentnosti srpske privrede, poput nedavno usvojenog Zakona o radu, "ukoliko budu sprovedene, otvoriti vrata Srbiji ka održivom privrednom rastu, koji će se temeljiti na snažnom i energičnom privatnom sektoru".

Đuzepe Manco: Korak napred

Ambasador Italije u Beogradu Đuzepe Manco ocenio je da su mere koje je predstavio premijer Aleksandar Vučić Srbije pozitivan i hrabar korak ka rešavanju ekonomske krize.

"To je pozitivan i hrabar korak napred na putu rešavanja ekonomske krize unapređenjem javnih finansija i, istovremeno, ostvarenja sveobuhvatnijeg cilja - reformi", rekao je Tanjugu Manco, čija je zemlja aktuelni predsedavajući EU.

Podsetivši da je Italija najveći ekonomski partner Srbije, on je ukazao i na podršku Rima evropskom putu Srbije.

"Verujem da bi trebalo da ohrabrimo Vladu Srbije da nastavi svoj rad, putem reformi i mera ekonomskog oporavka koje će koristiti građanima Srbije i napretku Srbije ka EU", poručio je ambasador Manco.

Knap: Ovo je neophodno srpskoj privredi

Direktor Delegacije nemačke privrede u Srbiji Martin Knap oceno je da su mere štednje neophodne srpskoj privredi, da su one teške za građane Srbije, ali da je od takvih rezova mnogo gori državni bankrot.

Knap je optimista da će Srbija uspeti da ostvari privredni oporavak i napominje da je zbog trenutnih odnosa između EU i Rusije, dospela u žižu interesovanja zapadnoevropskih investitora.

"Ove mere su u svakom slučaju neophodne, a koliko pozitivno dejstvo će one imati, to u ovom trenutku ne možemo da kažemo", rekao je Knap za Tanjug.

Prvi čovek nemačke privredne delegacije u Beogradu kaže da je od svega najvažnije koliko će one podstaći investicije u privatni sektor, i to ne samo strane, već i domaće.

Ističe da Srbija paraleno mora da radi na poboljšanju investicionog okruženja i da na tom polju "mora da učini sve".

"Tu se u prvom redu radi o dve stvari - o pravnoj sigurnosti i smanjenju birokratije, to su dva ključna pitanja za podsticanje investicionih aktivnosti", istakao je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: