Jakunjin: Ubrzajte Aneks za kredit

Ministarka Mihajlović razgovarala je s predsednikom Ruskih železnica Vladimirom Jakunjinom o bržoj realizaciji ruskog kredita namenjenog modernizaciji železnice

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 17.09.2014.

19:15

Default images

Kako se navodi u saopštenju Kancelarije za saradnju s medijima Vlade Srbije, ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović je rekla da je Ministarstvo od svog formiranja učinilo sve da se ubrza korišćenje ruskog kredita za modernizaciju železnice, ističući da je interes Vlade da se infrastrukturni projekti brže realizuju.

Ona je dodala da Vlada neće dozvoliti da projekti vredni više od 200 miliona evra budu zakočeni i da će se tražiti odgovornost u takvim slučajevima.

Jakunjin je u razgovoru zahvalio potpredsednici Vlade na dobroj saradnji sa Ministarstvom i njenom ličnom zalaganju da se ruski kredit brže realizuje.

Ruske železnice zatražile su danas od srpske vlade da ubrza potpisivanje Aneksa 2 ruskog kredita za gradnju šest deonica na Koridoru 10, izjavio je predsednik Ruskih železnica Vladimir Jakunjin i dodao da će srpske firme u okviru svih projekata predviđenih tim kreditom sklopiti ugovore vredne 260 miliona dolara.

Jakunjin je rekao da se već nekoliko meseci odugovlači potpisivanje Aneksa 2 sa srpskim železnicama i da je o tome danas razgovarao u vladi sa potpredsednikom vlade i ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranom Mihajlović.

"Zamolili smo rukovodstvo Srbije da se ubrza potpisivanje", rekao je Jakunjin dodajući da je taj posao delom usporila promena u rukovodstvu Železnica Srbije, ali i to što se "pojedini direktori srpskih železnica boje ili ne razumeju projekte".

Prema njegovim rečima, zadržavanje Aneksa 2 za Koridor 10 ugrožava predviđeniu rok za realizaciju svih projekata koji će biti finansirani ruskim kreditom, a to je do kraja 2018. godine.

"Srpsko rukovodstvo je priznalo da je sada sledeći korak na srpskoj strani i nadamo se da ćemo uskoro dobiti zeleno svetlo i da će taj dokument biti potpisan", kazao je Jakunjin.

Na pitanje da li je cena problem, on je kazao da je kompanija ruskih železnica RŽD Internešnal, koja je zadužena za realizaciju projekata u Srbiji, već smanjila za 5,6 miliona dolara cenu za gradnju tih šest deonica - u dužini od 112 km.

"Što se tiče dodatanih zahteva za smanjenje, koje pojedini traže, oni nisu opravdani", istakao je Jakunjin dodajući da je ruska strana spremna da započne radove odmah po potpisivanju tog aneksa na prvoj deonici Ruma - Golubinci, kao i da su mašine već spremne za radove.

Aneksom 2 je ugovorena rekonstrukcija i modernizacija šest deonica: Ruma - Golubinci u dužini od 17,9 km, Sopot Kosmajski - Kovačevac 18,4 km, Mala Krsna - Velika Plana 29,5 km i na jugu Vinarci Đorđevo 15 km, Vranjska Banja - Ristovac 18 km i Bujanovac - Bukarevac 14 km.

U srpskim železnicama kažu da je Aneks 2 potpisan zbirno za svih šest deonica, ali da je ostalo da se dogovori gradnja svake deonice i potpiše aneks za prve tri deonice na severu i kasnije za preostale tri na jugu.

Jakunjin je dodao da se radovi na pruzi Beograd - Pančevo, koji se isto finansiraju ruskim kreditom, odvijaju po planu, a čak i brže nego što je predviđeno, uprkos poplavama i kiši u Srbiji, i da bi tako trebalo da bude i na drugim deonicama.

"Sve smo uradili, čak i više od toga, a stigli smo i da obnovimo školu u Pančevu", istakao je čelnik Ruskih železnica.

Sporazumom o ruskom kreditu od 800 miliona dolara koji je namenjen modernizaciji srpskih železnica je predviđeno da srpske firme učestvuje 30 odsto u vrednosti radova, a ruske 70 odsto i to će svakako biti ispoštovano, poručio je Jakunjin.

On je na pitanje novinara prokomentarisao planove Srbije da, zajedno sa Kinom, gradi brzu prugu od Beograda do Budimpešte, navodeći da bi Ruske železnice bile spremne da sarađuju sa Srbijom na tom projektu ukoliko im to bude predloženo.

"Mi već imamo iskustvo u gradnji infrastrukture za takve projekte, a i što se tiče proizvodnje vozova. Sada zajedno sa nemačkom firmom Simens proizvodimo vozove čija brzina dostiže 200 km na sat", naveo je Jakunjin.

Na pitanje novinara kada će početi radovi na pruzi Stara Pazova - Novi Sad i obnova barske pruge kroz Srbiju, on je kazao da i za te projekte treba potpisati anekse ugovora nakon završetka projektovanja i pregovora.

On je dodao da je u okviru realizacije ruskog kredita dogovoreno i da Srbija za 100 miliona dolara kupi ruske vozove, i to 26 ili 27 novih dizel motornih garnitura.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: