Kako rešiti problem niskih zarada?

Zahtev za povećanjem minimalne cene rada je razumljiv, a ako ga Vlada i odobri bez drugih reformskih mera, problem niskih zarada neće biti rešen na duže staze.

Srbija

Izvor: Danas

Utorak, 16.09.2014.

21:48

Default images

S obzirom na visoke troškove života u Srbiji zahtev sindikata za povećanjem minimalne cene rada je razumljiv, a ako ga Vlada i odobri bez donošenja drugih reformskih mera, problem niskih zarada u Srbiji neće biti rešen na duže staze, kaže za Danas Mahmud Bušatlija, ekspert za strana ulaganja.

"Ako se zna da vrednost potrošačke korpe stalno raste, normalno je da radnici koji imaju niske plate traže povećanje minimalne cene rada ne bi li im se tako koliko-toliko uvećali lični dohoci. U tom smislu zahtev sindikata je sasvim opravdan. Druga je stvar što sindikati u Srbiji ne znaju da se efikasno bore za prava onih koji zaista rade, a da kažnjavaju neradnike. Umesto toga oni se zalažu za povećanje minimalnih zarada za sve u javnom sektoru pa tako i za one koji ne rade ništa",ističe Bušatlija. Prema njegovim rečima, u slučaju da se podigne minimalna cena rada takvo rešenje će pogoditi privredu ukoliko država istovremeno ne smanji poreze na zarade i druge dažbine.

"Troškovi poslovanja privrede u tom slučaju bi skočili i poslodavci bi u želji da se zaštite od toga pribegli otpuštanju viška radne snage. Na osnovu svega izrečenog jasno je da bi povećanje cene rada dovelo do kratkotrajnih rešenja. Tek kada se sprovede ozbiljna reforma u javnom sektoru, steći će se uslovi za povećanje zarada zaposlenih", navodi sagovornik lista.

Ivica Cvetanović, predsednik Konfederacije slobodnih sindikata, kaže za Danas da ta sindikalna centrala podržava zahtev za povećanje minimalne cene rada, ali i da se izričito protivi smanjenju zarada u javnom sektoru.

"Ako se zna da je granica siromaštva u Srbiji između 23.000 i 24.000 dinara, a da minimalna zagarantovana plata iznosi 20.000 dinara, sasvim je jasno zašto je zahtev za povećanje minimalne cene rada ispravan potez. Problem je u tome što sindikalne centrale koje su učestvovale u pregovorima nisu uspele da se dogovore sa poslodavcima pa će odluku doneti Vlada a KSS, iako nam je priznata reprezentativnost još uvek nije omogućeno da učestvujemo na sednicama Socijalno-ekonomskog saveta", kaže Cvetanović.

On dodaje da se KSS pored podrške zahtevu za povećanje minimalne cene rada izričito protivi smanjenju plata zaposlenih u javnom sektoru. "U tom smislu uputili smo pismo premijeru Aleksandru Vučiću sa predlogom da se ukinu naknade za rad u nadzornim odborima u delu javnog sektora koji je pod ingerencijom lokalnih samouprava, čime bi se uštedeo značajan novac", objašnjava sagovornik lista.

Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije kaže za Danas da do dogovora oko minimalne cene rada nije došlo jer Vlada nije izašla sa konkretnim predlogom.

"Predlog sindikata da povećanje bude 20 odsto za nas je bilo apsurdno, posebno zbog teške situaciji u kojoj se naša privreda trenutno nalazi. Sva opterećenja su ostala ista ili su čak povećana, pa neko novo kao što je povećanje minimalne zarade nismo mogli da prihvatimo. Zato smo izašli sa predlogom da ne bude povećanja. Vlada je osporila računicu sindikata smatrajući da nisu uzeli u obzir fiskalnu održivost i neke druge negativne parametre koji bi to povećanje značajno smanjili. S druge strane, Vlada nije iznela nikakvu računicu koju bi mogla da suprotstavi toj", objašnjava Atanacković.

Sindikati međutim tvrde da su jedini od predstavnika u radnoj grupi SES-a izračunali zakonski zagarantovanu minimalnu cenu rada koja bi trebalo da iznosi 137,9 dinara po satu, ali da ta računica nije priznata.

"Nikakvih pregovora u radnoj grupi SES-a zapravo i nije bilo, jer nismo ni stigli do faze da bilo ko iznese nekakav zahtev. Zabluda je da su sindikati nešto tražili. Zapravo je dogovor bio da u radnoj grupi svi predstavnici izvedu računicu minimalne cene rada pa da to uporedimo. Međutim, ni poslodavci ni država to nisu uradili. Mi smo samo izračunali ono što piše u zakonu i ta računica je osnovica za dalje pregovore, ali nam ni ona nije priznata", tvrdi Branislav Čanak, predsednik Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“. On dodaje da „sindikate niko nije konsultovao pri pisanju Zakona o radu, a da sada oni koji su ga pisali neće da ga primenjuju“.

Minimalna cena rada u Srbiji trenutno iznosi 115 dinara po satu, a sindikati traže da se poveća na 137,9 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: