Gen zbog kog je poskupela piletina

Sorta petla, zaslužna za četvrtinu ukupne proizvodnje pilića u SAD, proteklih meseci ne obavlja svoj posao kako treba.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 12.07.2014.

17:20

Default images

Stručnjaci su zabeležili porast broja jaja koja ne daju piliće, a igra velikih brojki je ubrzo dovela i do povećanja cene piletine u američkim supermarketima.

Kako je objavio Rojters, razlog za to što "ros" vrsta petlova više nije plodna kao ranije je "genetske prirode", a sa genima se očigledno igrala kompanija Aviagen grupa, koja snabdeva industriju rasplodnim kokama i petlovima.

Nije objavljeno o čemu se tačno radi, ali je stručni tim ove grupe objavio da je ustanovljeno da su petlovi zbog "genetske izmene" postali osetljiviji na neke stvari, pa su tako manje plodni kada su podgojeniji.

"Previše smo ih hranili, postali su debeli. Kada su debeli, onda se ne pare kao ranije. Oplodnja je opala, pa je i naša proizvodnja opala", rekao je Majk Kokrel iz "Sanderson farmsa", trećeg najvećeg proizvođača pilećeg mesa u SAD.

Aviagen je zamenio sortu petlova i saopštio da su "rezultati sada zadovoljavajući".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: