Vučić: Moramo da prodamo Telekom

Mandatar za sastav nove Vlade Srbije Aleksandar Vučić kaže da će država morati da proda Telekom Srbije.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 27.04.2014.

12:26

Default images

Vučić je, obrazlažući ekspoze poslanicima u Skupštini Srbije, najavio početak privatizacije Telekoma u prvih 100 dana vlade. On je reako da Telekom Srbije mora biti privatizovan kako bi održao korak sa konkurencijom.

Vučić je podsetio da se udeo Telekoma na tržištu mobilne telefonije smanjuje, kao i da više nema monopol na tržištu fiksne telefonije.

On je rekao i da će u Srbiji biti dodeljena licenca za 4G mrežu, a da država i Telekom trenutno nemaju sredstava da finansiraju izgradnju te mreže.

Budući premijer je reako i da je najbolja opcija za Elektroprivredu Srbije ulazak neke od najjačih stranih kompanija kao manjinskog partnera. Manjinski partner bi birao većinu menadžmenta u EPS-u, povećao efikasnost poslovanja, a samim tim i vrednost kompanije.

"Na taj način bi se povećala vrednost EPS-a, za slučaj da se odlučimo da je prodamo na berzi, što bi moglo da se desi 2016. godine", rekao je Vučić.

Vučić je podsetio i da Srbijagas pravi najveće gubitke i da tom preduzeću treba hitno organizaciono i finansijsko restrukturiranje, kao i potencijalna prevatizacija nekih delova kompanije kako bi oni postali profitabilni.

Železnice će se, kako kaže, restrukturirati na tri celine – prevoz putnika, prevoz robe i infrastrukturu. Prevoz robe biće privatizovan, dok će prevoz putnika i infrastruktura ostati u vlasništvu države.

Za državno preduzeće Lutriju Srbije, Vučić je kazao da već postoje strani partneri koji su zainteresovani da kupe licencu za organizovanje igara na sreću.

Prema njegovim rečima, od prodaje licence inkasirao bi se dobitak od 100 miliona evra.

Vučić kaže da je RTB Bor najvrednija kompanija u istčnoj Srbiji, ali ima problem lošeg menadžemta.

"Potrebno je promeniti regulatorni okviri kako bi se izvršila privatizacija RTB Bora i njegova cena prilikom prodaje povećala", poručio je Vučić i dodao da će značaj Bora potencijalno rasti, zbog eksploatacije rude u istočnoj Srbiji.

On je kazao da do sredine godine treba da počne privatizacija Dunav osiguranja, kao i početak rešavanje problema banaka u državnom vlasništvu, za koji očekuje da se završi do kraja godine.

Najavio je i završetak restrukturiranja 153 društvena preduzeća kao i razrešenje situacije u Železari Smederevo i kompaniji Simpo, čije je poslovanje očenio kao "neodrživo".

"Država neće da baca pare u bunar u nedogled", kazao je Vučić i podsetio da nefunkcionisanje tih preduzeća državu godišnje direktno ili indirektno košta 750 miliona dolara godišnje.

Vučić je rekao i da će za beogradski aerodrom "Nikola Tesla" biti pronađen koncesioni partner.

Mandatar Aleksandar Vučić rekao je da su tri ključna zadatka nove vlade reforma funkcionisanja ekonomije, razvoj privatnog sektora i konsolidacija budžeta. ...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

424 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: