Srbija

Petak, 18.04.2014.

12:15

Stručnjaci: Sneg nije oštetio voće

Neočekivani sneg i hladno vreme neće naneti prevelike štete rascvetalom voću jer je oprašivanje završeno, kažu stručnjaci.

Izvor: Novosti

Default images

Štetu od neočekivano hladnog vremena imaće samo voćari u visokim predelima, poput Ivanjice i Polimlja, dok je u ostalim predelima oprašivanje voća završeno, a maline polomljene od snega će se sve oporaviti.

U Pomoravlju voćari strepe od moguće štete, ali još ne treba da se zabrinu, jer stručnjaci ne očekuju velike probleme. "U Pomoravlju je cvetanje voća završeno, oprašivanje je bilo uspešno i ne vidim razloga zašto bi voće postradalo. U nižim predelima ne očekujemo štetu, jer je vreme bilo lepo za let insekata i većina voćnih vrsta je uspešno zaprašena u vreme cvetanja", kaže Igor Andrejić, specijalista za voće u Poljoprivredno-savetodavnoj stručnoj službi Jagodine.

Zahvaljujući tome što u vreme cvetanja temperature nisu bile ispod nule, a danju su prelazile 20 stepeni - voće je sada prilično otporno. Problem je, ipak, izazvao sneg koji je u nekim krajevima polomio - maline.

"U nižim delovima nije bilo snežnih padavima, u višim predelima je voće jako, a maline koje su polomljene oporaviće se", kaže Radmila Veličković, inženjer zaštite bilja u Poljoprivredno savetodavnoj stručnoj službi Kraljevo.

"Temperature su došle do nule, što je podnošljivo. Koren ni na koji način neće biti ugrožen jer neće dugo biti hladno. Sneg, čak, i štiti maline od niskih temperatura! Veću štetu može da nanese sneg samo malinama koje su podignute i vezane za naslon i žice, dok maline koje su još na zemlji neće trpeti nikakvu štetu. Sada je period vegetacije i sve će se regenerisati, a malinari će ponovo prevezati maline. Brige više nema, jer u maju više niko ne očekuje novi sneg", kaže ona.

Problema će, istina, imati voćari u višim predelima ukoliko nekoliko dana zaredom temperatura bude ispod nule, ali samo u slučajevima gde voće (poput jabuka i dunja) nije procvetalo i oprašeno. Stručnjaci savetuju da voćari sa prvim lepim danima ponovo zaštite biljke od štetočina.

Nezvanično se procenjuje da šteta, koju je voću naneo sneg u opštini Ivanjica (koji je na Goliji dostigao pola metra), iznosi i do 15 miliona evra. Ovaj sneg je ponovo otvorio problem navodnjavanja u poljoprivredi, jer se u svetu voćari protiv neočekivanog mraza bore stvaranjem veštačke kiše.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

"Nećemo ometati snabdevanje ruskim gasom"

Moldavija neće ometati isporuku ruskog gasa kroz svoj region Transistriju nakon što ugovor o tranzitu sa Ukrajinom istekne ove godine, izjavio je juče moldavski ministar energetike Viktor Parlicov.

7:56

8.5.2024.

1 d

Podeli: