Evo kako ambasador SAD sredi posao

Bivši američki ambasador u Prištini Kristofer Del dobio je posao u korporaciji Behtel, kojoj je pomagao da sklopi ugovor o gradnji autoputa na Kosovu.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 15.04.2014.

08:32

Default images

Kako je objavila Balkanska istraživačka mreža (BIRN), a preneo prištinski dnevnik "Ekspres", Del je kompaniji Behel zdušno pomagao da sklopi ugovor vredan 820 miliona evra o gradnji autoputa koji povezuje Kosovo sa Albanijom.

Del će biti menadžer za Afriku, otkriva BIRN, a angažman je dobio samo nekoliko meseci po okončanju tri decenije duge karijere u Stejt departmentu. BIRN podseća da detalji tog ugovora nikada nisu objavljeni i da je visoki evropski diplomata Piter Fejt, u vreme potpisivanja tog ugovora (2010.godine), zahtevao istragu i oštro kritikovao što je američki diplomata lobirao za tu kompaniju.

Fejt je optužio Dela da je sakrio informacije o detaljima ugovora sa kompanijom Behtel o gradnji tog autoputa, koji je, kako se navodi, prihvaćen bez obrazloženja, potpisan pod pritiskom, a opteretio je budžet Kosova.

Zbog svega toga, kako se navodi, Delovo zapošljavanje u toj američkoj kompaniji izazvaće veliku debatu.

Fejtovu izjavu za BIRN prema kojoj je ''prirodno da zapadne diplomate lobiraju za poslovne interese kompanija iz njihovih država, ali je totalno neprirodno da jedan diplomata dobije veoma značajnu funkciju u toj kompaniji nakon sto je potppisala ugovor'', preneo je i ugledni londonski list Gardijan.

Fejt, koji je godinama radio zajedno sa Delom, naveo je da je bio ''izuzetno uznemiren'' zbog tog ugovora, da tada nije dobio informacije koje je tražio, i da su svi stavljeni pred svršen čin kada je ugovor potpisan.

Prema rečima Feija, novac upotrebljen za ove svrhe, bio je planiran i namenjen borbi protiv nezaposlenosti na Kosovu, koja je bila 40 odsto.

Piter Fejt nije hteod da za "Ekspres" prokomentariše zapošljavanje Dela, ali je rekao da je potrebna istraga, ne navodeći pri tom ko bi trebalo da je uradi.

Kristofer Del je bio ambasador u Prištini od 2009. do 2012. godine

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: