Sve fabrike otvaraju se u Jagodini

Italijanska kompanija "Aunde Italia Group" otvoriće u Jagodini fabriku 31. marta, a kompanija "Mobil Gruppo Turi Cucin" do 10. aprila.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 21.03.2014.

11:52

Default images

To je izjavio je predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković - Palma.

Fabrika "Aunde", koja će proizvoditi automobilska sedišta i enterijer, u početku će zaposliti 100 a kasnije još 200 radnika. Investicija je vredna nekoliko miliona evra.

Fabrika se nalazi u Industrijskoj zoni, na Koridoru 10, površine je 3.500 kvadrata, potpuno je završena, a njenu izgradnju država je subvencionisala sa 6.000 evra po zaposlenom. U izgradnji su učestovale domaće firme i korišćen je domaći građevinski materijal. Kompanija "Aunde" zapošljava 12.500 radnika, ima 85 fabrika u 25 država, a za Jagodinu se odlučila zbog dobrih uslova koji su joj ponudjeni i blizine Fabrike "Fiat automobili" Kragujevac.

Fabrika "Gruppo Turi" za proizvodnju kuhinjskog nameštaja počela je probnu proizvodnju u Jagodini 10. marta, kada je prve kuhinje isporučila italijanskom tržištu.

Proizvodnju je pokrenula u hali površine 2.000 kvadrata na "Barutani", koju je grad kupio od Vojske Srbije a koja je u celosti uređena za proizvodnju.

Reč je o jednom od najvećih proizvođača kuhinja u Italiji, koja je 2012.godine imala promet od 100 miliona evra. Paralelno sa proizvodnjom u "Barutani", gradiće fabriku u Industrijskoj zoni na 40.000 kvadrata, i planirano je da zaposli 150 do 350 radnika.

Ugovor o izgradnji ove fabrike potpisan je u avgustu 2013.godine. Kompanija Gruppo Turi je u Jagodini, kod fudbalskog stadiona, otvorila Salon kuhinja.

Marković je najavio da će do kraja godine u Industrijskoj zoni biti završena i fabrika talasastog kartona i kartonske ambalaže kompanije "Nort karton" iz Ruske Federacije, čija je izgradnja počela 1. juna.

Proizvodni deo fabrike je 15.000 kvadrata, ima sedam linija za proizvodnju a investicija je vredna 15 miliona evra. Dnevna proizvodnja je 18 miliona kvadratnih metara kartona. Zaposliće 200 radnika.

Marković je za 1. juni najavio otvaranje "Vivo" šoping centra, koji će zaposliti 300 radnika.

U Jagodini od marta prošle godine radi fabrika za proizvodnju cerada za automobile i motore visoke klase italijnske kompanije "Confezioni Andrea", koja zapošljava 600 radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: