"Nekima smeta podsticanje znanja"

Centar za promocuju nauke demantuje pisanje lista Novosti da je cena izgradnje Centra za promociju nauke skočila je sa 20 na 65 miliona evra.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 26.02.2014.

19:14

Default images

U skladu sa Zakonom o informisanju, objavljujemo demanti.

"Centar za promociju nauke, državna institucija osnovana Zakonom o naučnoistraživačkoj delatnosti, nije nadležan za izgradnju objekta na koji se odnosi članak lista Novosti.

Samim tim, ni direktorka ni zaposleni u Centru nisu nadležni za određivanje cene objekata o kojem su Novosti pisale, već je to isključiva nadležnost vladine jedinice za upravljanje projektom Istraživanje i razvoj, koja sarađuje sa resornim ministarstvom.

Netačan je, takođe, i navod lista da je iznos sredstava predviđenih za ovaj projekt menjan".

Povodom saznanja Novosti o novom kandidatu za mesto direktora u toj instituciji, objašnjava se da se direktor, odnosno direktorka Centra, bira u skladu sa Zakonom o naučnoistraživačkoj delatnosti, na javnom konkursu, na četiri godine. Tako je izabrana i Aleksandra Drecun.

Iz Centra demantuju navode Novosti da se u Centru "kupuju strane licence za promociju nauke". Navodi se dasu zapravo svi programi proizvedeni u Srbiji, u samom Centru, u saradnji sa institucijama, saradnicima i volonterima.

U tekstu Novosti, kako se navodi, iznete su i brojne druge neistine: na primer, da se "u budžetu za nauku za promociju izdvaja 15 puta više nego za zvanične naučne centre izvrsnosti“.

"Na žalost i na sramotu, prošle godine je za promociju nauke izdvojeno oko pet promila (0,5 odsto) budžeta za nauku, a ove godine još ni dinara, iako je kraj februara. Plate zaposlenima, koje su inače u nivou ostalih plata u javnim institucijama, kasnile su u prethodnim godinama i po 4 meseca, iako su sredstva za zarade bila obezbeđena u budžetu. Kao što javnost zna, i druge institucije koje su zavisile od resora nauke u prethodnom sazivu imale su slične probleme, pa su naučnici izašli na ulicu da protestuju. Neznanje, administracija ili nešto drugo? Uz sve ovo, budžet Centra je u 2013. godini prepolovljen u odnosu na onaj iz 2012. godine, odlukom tadašnjeg ministarstva. Ove godine nismo dobili, kao što rekosmo, još ni dinara. Niti za plate niti za programske aktivnosti. Ono što celom svetu treba – podsticanje i promovisanje znanja – nekima u Srbiji smeta", navodi se iz Centra za promociju nauke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

6 h

Podeli: