"Utvrdićemo zašto su računi veći"

Najkasnije za mesec dana biće utvrćeno zašto su decembarski računi za struju veći, najavila je ministarka Mihajlović.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 18.01.2014.

11:37

Default images

Ministarka enetrgetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović izjavila je danas da će njeno ministarstvo i Regulatora agencija za energetiku najkasnije za mesec dana utvrditi okolnosti koje su dovele do toga da građani dobiju uvećane decembarske račune za struju.

Mihajlovićeva je nakon razgovora sa građanima u Ministarstvu energetike kazala da potrošnja struje u decembru jeste bila povećana, ali da se uprkos "odluci EPS Snabdevanja da je sve dobro" njenom Ministarstvu javljaju građani i žale zbog visokih računa.

"Moramo da stavimo tačku na to, a tačku ćemo staviti kada nezavisno, dakle van EPS Snabdevanja, proverimo da li je sve bilo u redu", kazala je ona i dodala da je svoj stav prenela čelnicima tog preduzeća i direktoru beogradske Elektrodistribucije.

Ministarka je izrazila uverenje da grešku nije načinilo EPS Snabdevanje, navodeći da je do nje možda došlo prilikom očitavanja brojila na terenu.

Ona je novinarima kazala da je njeno Ministarstvo prihvatilo izveštaj EPS Snabdevanja da nije bilo sistemske greške u obračunu električne energije za decembar, ali da će tražiti od Regulatorne agencije da proveri nastale probleme sa računima za struju, ali i za gas.

"Veliki broj građana se javio da ima ozbiljno visoke račune za gas, i sad se javljaju pitanja da li je dobar kvalitet gasa. Sve može da se proveri i utvrdi, pa proverićemo i kvalitet gasa", rekla je ministarka.

Naglasila je da će, u slučaju da se ispostavi da nešto nije bilo urađeno kako treba od strane EPS-a, odgovorni "snositi posledice", i biti smenjeni.

Prema njenim rečima, situacija nastala povodom uvećanih računa je "evidentan primer" da se najmanje razmišlja o potrošaču, a najviše o tome da se "sačuvaju stolice", tako što će se "reći da je sve u redu".

Upitana da li očekuje da građani plaćaju uvećane račune za struju, kazala je da je "normalno" da se računi plaćaju, a da će u slučaju greške preplaćena suma biti ili vraćena, ili preneta na naredni mesec.

"To je sada stvar samih privrednih društava", rekla je ministarka energetike i ocenila da je "dobro" što potrošači imaju izbor da, ako plate više za struju, taj višak daju na pretplatu za RTS, ako tako žele.

Mihajlovićeva je dodala da je od EPS Snabdevanja tražila da računi za utrošenu energiju za januar budu dostavljeni građanima na vreme i da obračunski period ne bude veći od 30 dana.

"Energetska preduzeća dostavila planove"

Mihajlovićeva je odbacila navode ministra privrede Saše Radulovića da nijedno javno preduzeće nije dostavilo poslovni plan za 2014. godinu, i kazala da su sve energetske kompanije ispunile tu obavezu.

"Što se tiče resora energetike ti planovi su tu, i poslati su još u decembru Ministarstvu privrede, a i ostalim ministarstvima", rekla je ministarka i istakla da se to odnosi i na Srbijagas, Transnaftu, Elektroprivredu Srbije i druge firme.

Ona je objasnila da planovi prvo dolaze u resorna ministarstva, koja daju sugestije na njih, a potom bivaju poslati ministarstvima finansija, privrede i rada.

Ministar privrede Radulović izjavio je juče da javna preduzeća u Srbiji nisu dostavila poslovne planove za ovu godinu, iako su po zakonu bila dužna da to učine do decembra 2013. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: