Sinidkati ne učestvuju u izmeni ZOR

Oba reprezentativna sindikata u Srbiji najavila su danas da će izaći iz radne grupe koja je zadužena za izradu nacrta izmena Zakona o radu.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 21.11.2013.

10:58

Default images

Oba reprezentativna sindikata u Srbiji - Ujedinjeni granskih sindikata Nezavisnost i Savez samostalnih sindikata Srbije, najavila su danas da će izaći iz radne grupe koja je zadužena za izradu nacrta izmena Zakona o radu.

Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost, Branislav Čanak rekao je novinarima da se prosečan radnik u Srbiji suočava sa stalnom pretnjom gubitaka posla i da predložene izmene Zakona o radu ne nude nikakva nova rešenja da bi se situacija poboljšala.

"Nema podsticaja, ni u jednom članu se ne kaže da se nudi pomoć mladima ili starima kada ostanu bez posla. Predložene izmene Zakona samo pogoršavaju stvar", ocenio je Čanak na regionalnom skupu o zaštiit prava zaposlenih.

Po njegovim rečima, predloženiim izmenama Zakon o radu ne rešavaju se problemi radnika, već se njima situacija samo pogoršava uvođenjem agencije za privremeno zapošljavanje.

"Agencija će nekome doneti dobru zaradu, nisam siguran da će ona u trenutku kada imamo 30 odsto nezaposlenih slediti državu i Ministarstvo privrede. Agencije nisu dužne da slušaju. To je privatan biznis", kazao je Čanak.

On je rekao da u Srbiji već postoji indstitucija kao što je Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) i da nema potrebe za uvođenje privatnih agencija.

Čanak je dodao i da postoji mogućnost da se NSZ ugasi ukoliko bi privatne agencije povukle stručne kadrove koji u njoj rade. Državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike Zoran Martinović kazao je da je upoznat sa mogućnošću da sindikati izađu iz radne grupe i da takva situacija produžava rok za donošenje nacrta pošto su mnoga pitanja za koja je neophodan stav sindikata ostala nerešena.

On je kazao i da ne zna da li će u nacrtu izmena Zakona o radu ostati predlog da bude osnovana agencija za privremeno zapošljavanje i da po tom pitanju postoje brojne polemike u Ministarstvu.

Martinović je ocenio da uvođenje agencije može da "otvori Pandorinu kutiju" i Ministarstvu nije cilj da radnike stavlja u neizvestan položaj.

Izmene Zakona o radu kojim bi se olakšalo zapošljavanje i otpuštanje radnika i produžio rad na određeno vreme trebalo bi da budu usvojene do kraja ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

12 h

Podeli: