U Srbiju dobrodošli i Istok i Zapad

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić otvorio je Srpsko-rusku investicionu konferenciju u Moskvi. Srbija sve atraktivnija investiciona destinacija, poručio je on.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 30.10.2013.

09:24

Default images

Srbija ima znatne investicione resurse i smatra da investicije ruskih partnera mogu biti iskorišćene na najbolji mogući način, na obostranu dobrobit, izjavio je predsednik Nikolić.

On je kazao da Srbija iz dana u dan postaje sve atraktivnija investiciona destinacija zbog stabilnog ekonomskog okruženja, dobre zakonske regulative, dobre poreske politike i raznovrsnih finansijskih olakšica.

"Dođite u Srbiju. Neka vam naše prijateljstvo i moja reč budu garant za vaše sigurno poslovanje u Srbiji. Mi ćemo, sa naše strane, učiniti sve da se u Srbiji osećate dobro i da vaše investicije budu sigurne i uspešne", rekao je Nikolić otvarajući Investicionu konferenciju u Moskvi.

Kako je naglasio, on želi da ohrabri investitore da ulažu u Srbiju i da putem razvoja svog poslovanja na tržištu Srbije osnaže i ekonomsku, političku i kulturnu saradnju i prijateljske veze dve zemlje.

Predsednik je naveo da se Srbija i Rusija devedeseih godina "nisu najbolje razumele", a posebno od 2000. godine, kada je "rukovodstvo Srbije mislilo da mora da se opredeli između Istoka i Zapada, između Rusije i EU".

"Sada je sve drugačije: i Istok i Zapad, i Rusija i EU. Jasno smo to rekli u Moskvi. Bila je dovoljna samo jedna iskrena i bratska izjava predsednika Putina, da je citiram:'Ono što je dobro za Srbiju, dobro je i za Rusiju', pa za Srbiju iz dana u dan bude sve bolje. Popravili smo ekonomske odnose i taj kontinuitet uspešne saradnje mora da se održi", kazao je Nikolić.

Nikolić je ocenio da je ekonomska saradnja sa Rusijom veoma razvijena, ali da istovremeno postoje realne mogućnosti i veliki potencijal za unapređenje saradnje i povećanje obima investicija, pre svega u oblasti poljoprivrede, putne infrastrukture, energetike i turizma.

On je potencijalnim ulagačima iz Rusije poručio da Srbija iz dana u dan dobija na značaju kao destinacija privlačna za ulaganja i da mogu da računaju na stabilno ekonomsko okruženje, dobra zakonska rešenja, poresku politiku sa najnižim stopama u regionu i raznovrstan spektar državnih podsticaja i finansijskih olakšica.

"Cilj Investicione konferencije u Moskvi je da vam bude predstavljeno više od 80 najznačajnijih investicionih projekata u privrednim sektorima poljoprivrede, industrije, energetike, građevinarstva i turizma", rekao je Nikolić.

On je pozvao investitore da učestvuju u velikim projektima izgradnje i obnove saobraćajne i telekomunikacione infrastrukture, kapitalnim investicijama u energetici - obnovi starih i izgradnji novih kapaciteta, kao i u primeni novih tehnologija.

"Kroz partnerstvo ili kupovinu preduzeća u državnom vlasništvu dobijate mogućnost aktivnog učešća i ulogu moderatora i kreatora privrednog okruženja Srbije", dodao je on.

Predsednik Srbije je podsetio da je od početka devedesetih godina prošlog veka do danas potpisano 60 bilateralnih ugovora između dve zemlje, da je u maju ove godine u Sočiju potpisana Deklaracija o strateškom partnerstvu, kao i da Rusija i Srbija imaju i Sporazum o slobodnoj trgovini.

Prema njegovim rečima, prošle godine izvoz iz Srbije u Rusiju dostigao je 867 miliona dolara, dok je vrednost uvoza iznosila 2,078 milijardi dolara.

Od januara do avgusta ove godine vrednost izvoza iznosila je 683 miliona dolara, a vrednost uvoza 1,097 milijardi dolara, naveo je Nikolić.

"Ostvaruje se intenzivna kreditno-finansijska saradnja, Rusija je odobrila Srbiji kredit za podršku budžeta od 200 miliona dolara, kredit za modernizaciju železničke infrastrukture od 800 miliona dolara i kredit za podršku budžetu od 500 miliona dolara", sumirao je on.

Posebnu važnost u ekonomskoj saradnji ima izgradnja gasovoda "Južni tok", rekao je Nikolić i dodao da očekuje da izgradnja srpske deonice počne do kraja 2013. godine.

Na investicionoj konferenciji koju su organizovale privredne komore Rusije i Srbije učestvovalo je više od 100 predstavnika ruskih firmi.

Sertić: PKS će pomoći investitorima

Predsednik PKS Željko Sertić kazao je da privreda Srbije ponudom investicionih projekata ne traži pomoć, već nudi zajedničko stvaranje profita u realizaciji projekata.

PKS će preuzeti odgovornost da srpski i ruski partneri što pre prođu kroz lavirinte srpskih propisa i insititucija, dodao je on.

"Procenjuje se da svaka realizacija projekta između tri i pet puta uvećava njegovu vrednost, plus kumulativni efekti po ostale prateće grane, za realizaciju projekta i vraćanje uloženog potrebno do pet godina", sumirao je Sertić.

On je rekao da se jačanjem privrednih aktivnosti daje dodatni doprinos tradicionalnim i vekovnim prioritetnim i strateškim odnosima dve zemlje, čije trgovinske odnose karakteriše stalni rast srpskog izvoza, i to proizvoda visokog stepena prerade.

Ove godine, naveo je, Srbija očekuje rekordan izvoz u Rusiju u vrednosti od 1,1 milijarde dolara.

Ruska privreda je, naročito u poslednjem periodu, intenzivno investirala u srpsku energetiku, bankarstvo, industriju, usluge i turizam, više od dve i po milijarde dolara, a postojeća ulaganja su otvorila vrata budućim investicijama iz te zemlje.

Bačević želi veće prisustvo ruskih kompanija

Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević kazao je da Srbija ne može sama da pokrene svoju privredu, ili da to može " vrlo sporo", te je zato jedan od prioriteta Vlade Srbije privlačenje stranih investicija.

On je izjavio da će jedan od prioriteta u bilateralnoj ekonomskoj saradnji Srbije i Rusije biti da se omogući veće prisustvo ruskih kompanija u srpskoj privredi.

Bačević je kazao da je Rusija, iako jedan od najvećih prijatelja naše zemlje, među poslednjim državama uspela da dođe na srpsko tržište i započne saradnju sa domaćom ekonomijom.

Ministar je rekao da za sada najbolje rezultate ostvaruje NIS Gasprom, koji je "najveći punilac našeg budžeta".

On je izrazio nadu da će i druge ruske kompanije, nošene tom idejom i "već dobro trasiranim putem", doći na srpsko tržište.

"U Srbiji su prisutni i ruska Sberbanka i Lukoil, ali stalno imamo osećaj da to nije dovoljno i da ima prostora za još i više, a mogućnosti treba tražiti pre svega u sektoru posustale srpske industrije, obojene metalurgije, geologiji, putarstvu, poljoprivredi turizmu, tehnologijama", kazao je ministar.

On je naveo da i srpskim kompanijama treba obezbediti slobodnije tržište u Rusiji nego što je to sada.

Na konferenciji se obratio i Andrej Hripunov, predstavnik trgovinskog predstavništva Rusije u Srbiji, istakavši da je u Komori malo mesta za sve zainteresovane ruske investitore.

Investicionu konferenciju organizuje Privredna komora Srbije u saradnji sa Trgovinsko-industrijskom komorom Ruske Federacije.

Na konferenciji je potencijalnim ruskim investitorima predstavljeno 75 projekata srpskih kompanija, institucija i lokalne samouprave, ukupne vrednosti gotovo sedam milijardi evra. To su projekti iz oblasti energetike, poljoprivrede, građevinarstva, turizma i industrije, izabrani na javnom konkursu PKS početkom avgusta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

89 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: