U Srbiji ima 90 multimilionera

Procenjuje se da u Srbiji ima 90 multiomilionera( bogatijih od 30 miliona dolara). Samo do prošle godine bilo ih je 120.

Srbija

Izvor: B92, Nedeljnik

Subota, 15.06.2013.

16:35

Default images

Ukupno bogatstvo privatnih domaćinstava u svetu u 2012, godini iznosio je 135, 5 biliona dolara, što predstavlja rast od čak 7, 8 odsto, pokazalo je istraživanje jedne od najuglednijih svetskih konsultanstskih kuća za finansijski sektor Boston Konsalting Grupe.

Ukupno bogatstvo privatnih lica u svetu 2011. je poraslo za 7, 3 odsto, a 2010. 3, 6 odsto, što pokazuje da se trend rasta bogatstva ubrzava.

Istraživanje američkih finansijskih stručnjaka pokazalo je da se bogatstvo najviše uvećavalo u takozvanom nerazvijenom svetu – odnosno u "novom svetu" koji, po njihovoj klasifikaciji, obuhvata ceo azijsko-pacifički region(bez Japana), Istočnu Evropu i Latinsku Ameriku.

U ovim zemljama zabeležen je rast privatnog bogatstva od čak 12, 9 odsto u 2012. godini. U razvijenom svetu –zapadne Evrope I Severne Amerike, u koji se računa Japan, rast u 2012. godini dostigao je 5, 9 odsto, što znači da su zemlje takozvanog novog sveta u ukupnom rastu učestvovale sa dve trećine.

Taj rast je, kako procenjuju eksperti iz američke konsultantske grupe, posledica rasta BDP-a u ovim zemljama visoke stope štednje od devet odsto, ali prvenstveno zahvaljujući rastu vrednosti deonica na berzi od čak 12, 7 odsto, ali je izostao rast BDP-a, a i programi štednje nisu bili toliki kao u uslovno nerazvijenim zemljama. Za sada razvijene zemlje drže 72 odsto ukupnog privatnog bogatstva, a procenjuje se da će do 2017. taj iznos pasti na 62 odsto. Region Istočne Evrope je, inače ubedljivo najsiromašniji po privatnom bogatstvu.

Prema jednom izveštaju-World Ultra Wealth Report 2012-2013. procenjuje se da u Srbiji ima 90 multimilionera, čija se ukupna imovina procenjuje na 11 milijardi dolara. U ovom izveštaju u kategoriji multimilionera se svrstavaju svi koji imaju imovinu u vrednosti od preko 30 miliona dolara.

Srbija je u ovoj kategoriji na 29. mestu od 45 evropskih zemalja. Hrvatska je, recimo, ispred Srbije sa čak 260 multimilionera. U Bosni i Hercegovini živi 85 milionera , dok Crna Gora ima "tek" 21 mltionera koji su "teški" dve milijarde dolara. Poređenja radi, Nemačka ima 15.770 milionera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: