Generalštab bliže da postane hotel

Predlog Građevinske inspekcije da se zgrada Generalštaba briše iz registra kulturnih dobara omogućiće da se na tom mestu izgradi luksuzni hotel.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 02.02.2013.

12:53

Default images

Naime, investitori iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koji su nedavno boravili u Srbiji zainteresovani su za izgradnju luksuznog hotela na mestu gde se nalazi urušena zgrada Generalštaba u Beogradu

Inicijativa za brisanje zgrade Generalštaba iz registra kulturnih dobara je dostavljena Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture, saopštilo je Ministarstvo građevine i urbanizma.

Zgrada Generalštaba u Ulici kneza Miloša u centru grada, koja je oštećena u NATO bombardovanju 1999. godine, proglašena je 2005. godine za kulturno dobro.

"Republička građevinska inspekcija obavila je vizuelni inspekcijski pregled zgrade Generalštaba i konstatovala da se delovi zgrade prema Nemanjinoj ulici mogu urušiti u slučaju elementarnih nepogoda, što predstavlja neposrednu opasnost za život i zdravlje ljudi, odnosno bezbednost saobraćaja", navodi se u saopštenju Ministarstva građevine.

Inače, ideju o izgradnji hotela na mestu današnje zgrade Generalštaba pomenuo je Princ prestolonaslednik Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan prilikom nedavne posete Beogradu,.

Investitori inače do sada nisu bili zainteresovani za kupovinu zgrade Generalštaba jer taj objekat ima status spomenika kulture i ne sme mu se menjati prvobitni izgled.

Ovo zdanje u samom centru Beograda, bombardovano u proleće 1999. godine, svojevremeno je bilo procenjeno na oko 45 miliona evra jer zauzima ukupnu površinu nešto veću od 30.000 kvadratnih metara. Status spomenika kulture moguće je promeniti. Direkcija za imovinu bi trebalo da podnese zvaničan zahtev Zavodu za zaštitu spomenika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

87 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: