Od danas sve skuplje zbog PDV-a

1. oktobar za građane Srbije donosi veće cene zbog povećanja PDV-a. Povećane su i akcize za benzin i cigarete, dok su za Beograđane skuplji prevoz i grejanje.

Srbija

Izvor: B92, Danas

Ponedeljak, 01.10.2012.

00:10

Default images

Opšta stopa PDV-a je povećana sa 18 na 20 odsto, mada je za osnovne životne namirnice i dalje ostala niža stopa PDV-a od 8 odsto. Zbog povećanja cena energenata, grad Beograd je prinuđen da od 1. oktobra odobri korekciju cene grejanja za 18,5 i gradskog prevoza za 20 procenata.

Akciza na dizel gorivo povećane su za pet, a na tečni naftni gas za 12 dinara. Skuplje su i cigarete, koje će nakon povećanih akciza, prema računici samih proizvođača duvanskih proizvoda, poskupeti 20 dinara po pakli. Ekonomista Goran Nikolić za B92 kaže da zbog povećanja PDV-a možmo da će očekujemo skok cena za 0,9 odsto, ali i da je pravdanje poskuplenja namirnica porastom PDV-a neutemeljeno jer "ne treba mešati njihovo poskupljenje zbog PDV-a i suše".

U kojoj će meri povećanje gornje stope PDV-a i akciza uticati na cene, zavisi pre svega od odluke proizvođača da li treba da to prebace na potrošače, kaže za Novosti Milica Bisić, savetnik za poreski sistem u Ministarstvu finansija i privrede.

"To zavisi od konkurencije među proizvođačima, ali i od njihove procene toga kolika su raspoloživa sredstva domaćinstava. Neki će verovatno povećanje u potpunosti prebaciti na kupce, ali neki neće.

Fiskalni savet, s druge strane, ima preciznu kalkulaciju o tome koliko će više novca porodice trošiti. Proračuni kažu da će prosečno domaćinstvo sada imati za 0,89 odsto veće izdatke.

"Najveće povećanje troškova podnela bi najbogatija domaćinstva, čiji bi se troškovi povećali za jedan odsto, dok bi najmanje povećanje poreskog opterećenja, snosila najsiromašnija domaćinstva", objašnjava Nikola Altiparmakov, član Fiskalnog saveta.

"Njima bi u proseku rast troškova bio 0,74 odsto. Učešće potrošnje po opštoj stopi PDV najviša je kod najbogatijih domaćinstava. Najsiromašnija domaćinstva troše na osnovne životne namirnice, a za njih se PDV ne menja", naveo je on.

Ako je suditi po trgovcima, oni neće u cene ugraditi pun iznos povećanja PDV-a. Tako makar poručuje potpredsednik „Agrokora“ za maloprodaju Ante Todorić.

On kaže da povećanje PDV-a neće prouzrokovati drastičnije promene i da "očekuje da bi cene mogle porasti za oko jedan odsto". Sličan stav ima i Srećko Nakić, potpredsednik „Atlantik grupe“ koja u vlasništvu ima brojne prehrambene brendove. On kaže da ih ne brine povećanje PDV u Srbiji i ističu da je u Hrvatskoj PDV 25 odsto, pa da to nije značajnije uticalo na rast cena njihovih proizvoda.

Po nižoj stopi PDV-a, od osam odsto, i dalje će se oporezovati isti proizvodi kao i do sada. To su hleb, pekarski proizvodi, mleko i mlečne prerađevine, brašno, šećer, jaja, ulje, voće, povrće, meso, komunalne usluge, lekovi, veštačko đubrivo, drvo za ogrev, prirodni gas, kompjuterska oprema, knjige, dnevne novine i hotelski smeštaj.

Potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabaić izjavio je ranije da da povećanje PDV-a od dva odsto ne bi smelo da utiče na cenu hrane, kao i da poskupljenje osnovnih namirnica nije opravdano.

Krkobabić je naveo da je potpuno neopravdano poskupljenje "zejtina, šećera, brašna ili hleba, kada te namirnice imamo u Robnim rezervama". On očekuje i da inspekcije spreče prodaju skupljih namirnica 'na crno'.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

273 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Podeli: