"Teško do novog aranžmana sa MMF"

Novi aranžman Srbije sa MMF-om moguć je tri do šest meseci nakon što ta institucija prihvati antikrizni program Vlade Srbije kao dobar okvir za delovanje.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 15.09.2012.

15:06

Default images

Ekonomista Dragan Đuričin ocenio je da su šanse za to male.

"Iskreno mislim da su šanse za to male", rekao je Đuričin objasnivši da je "uzak prostor" da se kroz smanjenje plata u javnom sektoru i penzija, smanji budžetki deficit što je među glavnim zahtevima MMF-a.

"Rešenja se moraju tražiti u velikim investicijma i projektima, uvođenju novih geopolitičkih i strategijskih partnera u ekonomiju Srbije, i na taj način rastom prihoda rešavati problem duplih deficita - deficita bilansa tekuceg plaćanja i deficita budžeta", naveo je on.

Đuričin je rekao da je stanje u javnim finansijama posledica delovanja prethodne vlade i da nova vlada treba da pronađe rešenja za to.

"Problemi su ekstremno ozbiljni i kada bi ste tehnički posmatrali u smislu da treba da povećate prihode, u budžetu i smanjite rashode, to bi sve moglo da se reši da ne postoji zahtev za održavanjem socijalne stabilnosti. I to je sada veliki veliki problem", objasnio je Djuričin. On je ukazao da je Vlada Srbije, pre svega Ministarstvo finansija i privrede, učinilo napor da poveća prihodnu stranu budžeta, ali da na rashodnoj strani, nije došlo do vecih usteda, što je primetio i Fiskalni savet i MMF.

Đuričin je mišljenja da će nova vlada biti pred ozbiljnim problemom, da pronađe prostor za nove uštede, a to je smanjivanje plata u javnom sektoru i penzija, što je zahtev "koji se kao lajt motiv, provlači od MMF".

"MMF je značajan poverilac Srbije i njemu je važno da se održi spoljna likvidnost zemlje koje nema bez unutrašnje likvidnosti, kada postoji budžetski deficit. Oni (MMF) su nama bitni zbog relativno povoljnih kredita za održavanje makroekonomske stabilnosti, ali ih neće davati, ukoliko se ne uvere da smo ostvarili uštede", naglasio je on.

Prema njegovim rečima, na Vladi Srbije, je da taj restriktivan pristup izbalansira rastom prihoda od investicija.

Osvrnuvši se na mogući povoljan kredit od Rusije od milijardu dolara, Djuričin je rekao da će ta sredstva dobro doći za budžet Srbije i trebalo bi da budu zamena za novac koji je trebalo da obezbedi MMF.

"Ta finansijska injekcija, za održavanje likvidnosti, će biti ekstremno važna. Ali, to nije dovoljno. Srbiji, treba dramatična dokapitalizacija privrede uz smanjivanje kamata", poručio je Đuričin podsetivši da imamo uglavnom dvocifrene kamate u deviznom znaku, prema privredi što ne postoji nigde u regionu i EU.

On je dodao da bi bilo dobro ako bi u Srbiju došle nove generacije banaka iz ekonomski jakih zemalja, kao što su Rusija, Kina, sa povoljnijim kamatama, a kasnije i investitori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: