Jat ima kupca?

Malezijska niskotarifna avio-kompanija Er Azija kandidat je za kupovinu Jat ervejza, pišu Novosti.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 04.09.2012.

09:27

Default images

Predstavnici ovog loukostera trebalo bi da se sastanu i sa ministrom za saobraćaj Milutinom Mrkonjićem, i da svoje namere za partnerstvo u Jatu predočiće premijeru i predsedniku Srbije.

Do kraja nedelje u Vladu Srbije šalju i svoj predlog preuzimanja Jat, pišu Novosti.

Plan Er Azije je da u Beogradu imaju regionalni centar iz kojeg bi se preko Kuala Lumpura letelo i ka najudaljenijim destinacijama - Japanu i Australiji.

U ovom trenutku je poznato da potencijalni partner nudi nove avione, a njegove reference najbolji su pokazatelj da bi srpska nacionalna avio-kompanija u kratkom roku mogla da postane profitabilna.

Po kom modelu bi se obavila kupoprodaja, biće tema pregovora, jer naravno moraju da se ispoštuju i sve procedure predviđene zakonom, što pre svega znači raspisivanje tendera.

Naravno, Maležani u ovoj priči imaju svoj interes. Prema saznanjima Novosti, njima je potrebna jedna tačka u Evropi u kojoj će sa starog kontinenta prikupljati putnike za Kuala Lumpur i dalje ih prevoziti ka destinacijama na istoku. Beograd su, kako tvrde, prepoznali kao tu tačku i za prikupljanje putnika iz Evrope potrebna im je avio-kompanija u našem gradu i otuda zainteresovanost za Jat.

Četrdesetsedmogodišnji Fernandes nalazi se na Forbsovoj listi najbogatijih ljudi na svetu i vrednost njegove imovine se procenjuje na oko 700 miliona dolara.

Flotu “Er Azije” trenutno čini 101 avion, a poslednja letilica od još 200 naručenih “erbasova” biće isporučena ovom loukosteru 2016. godine. “Er Azija” saobraća ka 400 destinacija u 25 zemalja i već četvrti put zaredom je proglašena za najbolju loukost kompaniju u svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

10 h

Podeli: