Sever KiM: Firme uzimaju na silu

Kosovska agencija za privatizaciju planira privatizaciju firmi na severu Kosova, kaže državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo Oliver Ivanović.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 22.07.2012.

09:53

Default images

Prema njegovim rečima, firme planirane za privatizaciju građene su isključivo novcem Srbije i Srbija treba to da spreči.

Ivanović kaže da ovakvim potezima hoće da iskoriste institucionalni vakuum u Srbiji koja još nije dobila novu vladu.

On je rekao da Priština najavljenom privatizacijom dve srpske firme koje rade na severu Kosova „želi da učvrsti svoje pozicije uoči pregovora o severu koji su neizbežni i koji bi takvim aktivnostima Prištine bili potpuno obesmišljeni“.

Takav potez je, kako kaže Ivanović, „apsolutno neprihvatljiv jer je te fabrike, kao i neke druge koje su već privatizovane, stvorila Republika Srbija isključivo svojim sredstvima“.

"Srbija to mora da spreči", kaže Ivanović, i dodaje da se, ukoliko dođe do privatizacije, može očekivati reakcija srpskog stanovništva na severu. "Ako Priština na ovaj način reši pritanje Trepče, Petoletke, Kristala, Hidroelektrane Gazivode... onda više nema o čemu da se pregovara" ,reako je Ivanović.

Kako Tanjug saznaje, Kosovska agencija za privatizaciju planira da u oktobru na trender ponudi privatizaciju dva preduzeća sa severa Kosova i Metohije u kojima rade Srbi.

Fabrika zglobnih ležajeva Prva petoletka iz Leposavića i fabrika delova, komponenti i mašina Lola-Fot iz Leška trebalo bi da se nađu na ponudi u 57. krugu privatizacije koja će početi 10. oktobra, a koju kosovska agencija namerava da sprovede bez saglasnosti vlasnika tih preduzeća.

U fabrike je stigao zahtev za ubrzanu pripremu dokumentacije neophodne za privatizaciju.

Prištinske vlasti su do sada privatizovale polovinu od 1.358 srpskih preduzeća na Kosovu i Metohiji, a to pitanje trebalo bi da bude jedna od toma tehničkog dijaloga koji Beograd i Priština vode u Briselu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: