Dinar pao, cena odbrane mlrd. evra

Dinar će sutra biti slabiji prema evru za 0,3 odsto i kurs će iznositi 115,7556 dinara za jedan evro, što je najniža vrednost domaće valute prema evropskoj.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 24.05.2012.

17:53

Default images

Narodna banka Srbije je danas na međubankarskom deviznom tržištu prodala 20 miliona evra kako bi ublažila prekomerne dnevne oscilacije.

Prema zvaničnom srednjem kursu NBS, evro će sutra koštati oko 30 para više nego danas kada kurs iznosi 115,4638 dinara za jedan evro. Na mesečnom nivou dinar će prema evru biti slabiji 3,5 odsto, a na godišnjem za 16,3 odsto.

Narodna banka Srbije je od početka godine prodala ukupno 998,5 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu, računajući i današnju intervenciju, da bi stabilizovala kurs.

Dinar je ove godine bio najjači 11. januara, kada je evro koštao 103,6922 dinara.

Dekan Beogradske bankarske akademije (BBA) Hasan Hanić kaže da bi kurs do 120 dinara za jedan evro mogao da bude gornja granica do kraja ove godine.

On je istakao da je vrednost dinara je od početka ove godine izuzetno ubrzano slabila i da je "za nepuna četiri mesta dinar oslabio više od 10 odsto. To je izuzetno veliko, intenzivno slabljenje, možda u tako kratkom intervalu najintenzivnije u polednjih nekoliko godina".

Hanić je ocenio da se dinar može stabilizovati kratkoročno, ali da se taj problem ne može rešiti ukoliko se sistemski ne reši pitanja koja uključuju strukturne reforme i bitne promene u budžetkom sistemu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: