Izvozimo softver, a ne stručnjake

U softverskoj kompaniji Telvent DMS otvoren je novi centar informacione tehnologije. Francuska kompanija Šnajder je u taj projekat uložila stotinu miliona evra.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 17.04.2012.

17:24

Default images

Oko 200 miliona korisnika, iz celog sveta, radi sa softverom proizvedenim u Novom Sadu, a to znači i nova radna mesta za mlade stručnjake.

Mlada lica u kancelarijama u brojkama znače da Telvent DMS u ovom momentu ima preko 500 zaposlenih vrhunskih stručnjaka, oko 100 saradnika sa fakulteta i preko 250 mladih stipendista.

Izvozni potencijal jesu softveri, a ne mladi IT stručnjaci, pa je tako osnovan i Centar za srednjoškolske talente, koji će početi sa radom tokom aprila. Cilj je da se na takmičenjima prepoznaju najbolji, koji će potom dobiti stipendije ali i posao budućnosti - sve to u Srbiji.

Stvoreni su i realni uslovi da Srbija i Novi Sad postanu svetski centar za proizvodnju tog specijalizovanog softvera, koji bi se mogao nametnuti kao novi svetski standard u upravljanju velikim sistemima. Time bi bio otvoren širok prostor za zapošljavanje dodatnih 10.000 visoko obrazovanih mladih stručnjaka u Srbiji.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić je istakao da zahvaljujući ovoj kompaniji većina informatičkih inženjera ostaje u Novom Sadu i Srbiji.

Pajtić je rekao i da je pre 12 godina grupa profesora sa novosadskog univerziteta započela projekat DMS softvera, a da se sada o tome govori kao o najvećoj investiciji u Gradu i Pokrajini u protekle četiri godine.



"Pružićemo podršku Univerzitetu i sarađivaćemo sa ovom kompanijom, jer treba obrazovati još 10.000 novih inženjera s obzirom na širenje ovog softvera", rekao je Pajtić.

Gradonačelnik Novog Sada, Igor Pavličić koji je, takođe, posetio ovu kompaniju, rekao je da je "ovo dokaz da Grad i Pokrajina i Republika mogu da napreduju krupnim koracima".

"Grad će na sve moguće načine pružiti podršku daljem razvoju IT sektora, jer to postaje sve značajnija privredna grana koja poslovnom ambijentu u Novom Sadu daje novu dimenziju", rekao je Pavličić ističući da je reč o investiciji vrednoj 100 miliona evra, koja je, kako je kazao, produkt naše pameti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: